Παρέμβαση του Νομάρχη Βοιωτίας για αποζημιώσεις ελαιοκαλλιεργητών

Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ Κλέαρχος Περγαντάς με παρέμβαση στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα  Αικ. Μπατζελή  ζητά την άμεση αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών του Ν. Βοιωτίας λόγω καρπόπτωσης. Οι παρεμβάσεις του κ. Νομάρχη ξεκίνησαν από τον Ιούνιο-Ιούλιο μήνα όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα στους ελαιώνες του Ν. Βοιωτίας , όπου με έγγραφο ζήτησε από τον Υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωσής των….


 …… Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ με έγγραφό του έκανε γνωστό ότι τα ζημιογόνα αίτια που προκάλεσαν αυτές τις ζημιές δεν περιέχονταν στον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ και επομένως δεν υπήρχε δικαίωμα αποζημίωσής τους. ‘Όμως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν εκτίμησε σωστά διότι τα αίτια της καρπόπτωσης δεν οφείλονταν σε παρασιτικά αίτια αλλά σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες (απότομη εναλλαγή υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών, υψηλή υγρασία κ.τ.λ.)
        Το αληθές των αιτιών καρπόπτωσης το βεβαιώνει με έγγραφο το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στο οποίο  οι γεωργικές υπηρεσίες της ΝΑΒ έστειλαν δείγματα καρπών και βλαστών ελιάς για εξέταση.
 Πράγματι διαπίστωσαν ότι τα αίτια οφείλονταν  σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες και όχι σε μυκητολογικές- εντομολογικές προσβολές.
       Έτσι η καρπόπτωση καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ
 Κατόπιν τούτου ο Νομάρχης ζητά από τη κα Υπουργό να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και να προγραμματισθεί η σχετική διαδικασία υποβολής των  δηλώσεων ζημιάς.
       Ιδιαίτερα φέτος που είναι επιτακτική η αναγκαία στήριξη των ελαιοπαραγωγών  στην παρούσα οικονομική κατάσταση που βρίσκονται.

ΣΕΙΡΙΟΣ 95,8

Posted on 24 Νοεμβρίου 2009, in dk, Βοιωτικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: