ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Τη δυνατότητα οι δήμοι να προχωρούν σε συμβάσεις έργου έως και τα τέλη του 2011 και όχι του 2010, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο του ν/σ, δίνει το νέο σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Πρόκειται για μία από τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή…

…Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να παραταθούν οι συμβάσεις: α) μέχρι τέλος Απριλίου του επόμενου έτους σε υπηρεσίες όπου ο ένας στους δύο υπαλλήλους εργάζεται με σύμβαση έργου όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας και τα ΚΕΠ και β) μέχρι και ένα έτος (31/12/2010) για οργανισμούς του δημοσίου.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ η παράταση και υπογραφή νέων συμβάσεων μπορεί να γίνει μέχρι και τις (31/12/2011) και αυτό όπως αναφέρει το νέο νομοσχέδιο προκειμένου να επανεξεταστούν οι λειτουργικές ανάγκες, να καταγραφεί το προσωπικό και να αποσαφηνιστούν οι σχέσεις εργασίας στις εν’ λόγω υπηρεσίες. «Κόκκινη γραμμή» τίθεται στο νέο νομοσχέδιο το 2010, καθώς όπως αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά μέσα στο επόμενο έτος θα προκηρυχθούν οι θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών στο δημόσιο με τακτικό προσωπικό και θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για τις θέσεις εποχικού προσωπικού. Με βάση το νομοσχέδιο δημιουργείται επιτροπή από νομικούς και καθηγητές, μέλη του ΑΣΕΠ και εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι θα καταρτίσουν τον νέο νόμο για τις προσλήψεις που θα αφορά το προσωπικό σε όλο τον δημόσιο τομέα, σε οργανισμούς και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναβαθμίζεται το ΑΣΕΠ

Θεωρείται δε ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να διοργανώνει το σχετικό διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο δημόσιο με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Αποκτά και νομικά πλέον την αρμοδιότητα αποκλειστικής οργάνωσης και ελέγχου των προσλήψεων, που τίθενται όλες στην αρμοδιότητά τους: : ΟΤΑ, Βουλή, Προεδρία της Δημοκρατίας, Εκκλησία, Ανεξάρτητες Αρχές, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, τράπεζες, υπουργείο Εξωτερικών, επιχειρήσεις Δημοσίου, ΝΠΙΔ όπου επιχορηγούνται κατά 50% από κρατικούς πόρους. Ενστάσεις για την επιλογή του προσωπικού στην Πυροσβεστική, στους ειδικούς φρουρούς καθώς και στη Δημοτική Αστυνομία θα υποβάλλονται πλέον στο ΑΣΕΠ.

Επίσης, το νομοσχέδιο Ραγκούση προβλέπει την κατάργηση της πριμοδότηση της μοριοδότησης του 50% για συμβασιούχους που συμπληρώνουν 24 μήνες προϋπηρεσίας. Η κατάργηση αφορά και τα ΚΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την προφορική συνέντευξη καταργείται, με εξαίρεση την επιλογή επιστημονικού προσωπικού σε θέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Η συνέντευξη διενεργείται από το ΑΣΕΠ και αιτιολογείται ακόμη και ο αποκλεισμός υποψηφίου.  Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι καταργείται το κριτήριο της ηλικίας για τις προσλήψεις στο δημόσιο όπως επίσης και το γεγονός ότι το 50% των θέσεων καλύπτεται από νέα άτομα που δεν διαθέτουν εμπειρία.

Σε ότι αφορά τη μοριοδότηση των υποψηφίων ισοροπείται με προσόντα και επιστημονικούς τίτλους και εκείνων που απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Η εμπειρία θα υπολογίζεται με 7 μονάδες ανά μήνα μέχρι 60 μήνες, αντί της αρχικής κλίμακας που είχε προτείνει η κυβέρνηση. Ετσι το σύνολο της εμπειρίας θα μπορεί να λαμβάνει το ανώτερο 420 μόρια από 408 που είχε εισηγηθεί αρχικά η κυβέρνηση.

     Τεστ δεξιοτήτων

Το τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ ισχύει για δέκα χρόνια και έχει κλίμακα από 0 μέχρι 100 μονάδες καιθα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 αντί για 4 όπως είχε αρχικά εισηγηθεί η κυβέρνηση.

    Τίτλοι σπουδών

Αυξάνεται από 100 σε 110 ο συντελεστής βαρύτητας του τίτλου σπουδών και καταργείται η μοριοδότηση των σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης (70 μονάδες). Επίσης, αυξάνεται από 300 σε 400 η μοριοδότηση του συναφούς διδακτορικού ( και του μη συναφούς με 200) και από 150 σε 200 του μεταπτυχιακού. Ενώ ο δεύτερος τίτλος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προσμετράται κατά 30%. Το μεταπτυχιακό που έχει συνάφεια με τη θέση εργασίας θα λαμβάνει 200 μόρια, ενώ το μη συναφές 100.

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο χρόνος ανεργίας μοριοδοτείται με 200 μονάδες για τέσσερις μήνες και 75 μονάδες μέχρι τον πρώτο χρόνο. Η ανώτερη μοριοδότηση για τους ανέργους μπορεί να φτάσει το ανώτερο τις 800 μονάδες. Τέλος μοριοδοτούνται με επιπλέον μόρια -50 μόρια για κάθε παιδί – οι γονείς και τα τέκνα των μονογονεϊκών οικογενειών.

   Εξαιρέσεις

Από το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για τις συμβάσεις έργου εξαιρούνται γιατροί οδοντίατροι, ελεγκτές γιατροί και θεράποντες γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και γιατροί και νοσηλευτές δημοτικών ιατρείων, ΚΑΠΗ και κοινωνικών υποδομών των OTA. Τέλος, προβλέπεται αμετάθετο για μία πενταετία στους επιτυχόντες νοσηλευτές.

aftodioikisi.gr

Posted on 4 Δεκεμβρίου 2009, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: