ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ

Στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις των δήμων και των νομαρχιών, των υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικήσεων ΝΠΔΔ, καθώς και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα…

…Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης η ανάρτηση αφορά προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και δαπάνες, καθώς και οι διορισμοί, στοιχεία για τη συγκρότηση επιτροπών, ομάδων εργασίας και τις προβλεπόμενες αμοιβές τους.
«Επιδιώκουμε τη δημοσιότητα προκηρύξεων επιλογής προσωπικού και ειδικά διευθυντικών στελεχών», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε πως ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση επίσης σε πράξεις που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους καθώς και στο δημόσιο έλεγχο της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Ανέφερε ακόμη ότι προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσίας διαφάνειας ανά υπουργείο, ενώ κάλεσε τα κόμματα να «αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η δημόσια εξουσία πρέπει να ασκείται στο φως».

Διευκρίνισε τέλος ότι με το νομοσχέδιο δεν υποκαθίσταται η δημοσίευση στο ΦΕΚ ή αλλού όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά συμπληρώνεται. Πρόσθεσε όμως ότι όσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν θα μπορούν να εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

H ανάρτηση των πράξεων είναι υποχρεωτική και ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δημοσιοποίηση, από τα υφιστάμενα μέσα (π.χ. ΦΕΚ). Διαφορετικά δεν θα εκτελείται η πράξη ή η απόφαση. Αν μια πράξη φθάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή σε υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου και δεν έχει δημοσιευθεί προηγουμένως στο Διαδίκτυο ακυρώνεται.

Επίσης, προβλέπεται δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα ΦΕΚ, σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Στη διάθεση του πολίτη θα τίθενται και όλα τα στοιχεία για τους διορισμούς, τη συγκρότηση επιτροπών και τις αμοιβές των μελών τους.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι πλέον υποχρεωτική η δημοσιοποίηση προϋπολογισμών και ισολογισμών, της σύνθεσης επιτροπών και των αμοιβών των μελών της, προκηρύξεις επιλογής προσωπικού των φορέων (συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντικών στελεχών), πράξεις αναπτυξιακών νόμων, επιχορηγήσεις, πράξεις παραχώρησης χρήσης δημόσιας περιουσίας και αλλαγής χρήσης γης, οικοδομικές άδειες, πολεοδομικοί κανονισμοί, καθορισμός βιομηχανικών ζωνών, καθώς και ανάκλησης οικοδομικών αδειών.

H νομοθετική πρωτοβουλία για την διαφάνεια στο Δημόσιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή τον Ιανουάριο.

aftodioikisi.gr

Posted on 7 Δεκεμβρίου 2009, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: