ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Εορτή σήμερα του αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου μετά της μητρός αυτού Ανθίας , ευχόμεθα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες και παραθέτουμε λίγα λόγια για τον βίο του καθώς και το απόλυτικιό του.

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία.

Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Μετά από λίγα χρόνια τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα ιερέα. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας.

Γι’ αυτό και το έτος 182 μ. Χ., με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι τη Βρεττανία.

Έτσι, ο βασιλιάς αυτής Λούκιος έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξήγειρε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ελευθέριος τον έλεγξε θαρραλέα. Τότε διατάχθηκε ο μαρτυρικός θάνατός του, μαζί με τη μητέρα του Ανθία.

Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού». Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.

Aπολυτίκιον ήχος πλ. α’, Τόν συνάναρχον

«Ιερέων ποδηρει κατακοσμούμενος,
και αιμάτων τοις ρείθροις επισταζόμενος,
τω Δεσπότη σου Χριστω μάκαρ ανέδραμες,
Ελευθέριε σοφέ, καθαιρέτα του Σατάν,
διό μή παύση πρεσβεύων,
υπέρ των πίστει τιμώντων,
την μακαρίαν σου άθλησιν».

Posted on 15 Δεκεμβρίου 2009, in π Αλεξανδρος, Εκκλησία. Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Πατέρα Αλέκο με μεγάλη μου χαρά σε συναντώ στο προσκυνητάρι που μας προσφέρει ο dk.
    Ελπίζω να μας βοηθήσεις να ανοίξουν τα μυαλά μας.

  2. Αγαπητέ φίλε επαρχιώτη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι με την χάρη του Θεού τις προσευχές σας και τις παρατηρήσεις σας να πορευθούμε προς ανατάση ψυχής τε και πεύματος όλοι μαζί γιατί κανείς δεν έχει το πλήρωμα της αληθείας
    Ευχαριστώ και εγώ για το χώρο που μας προσφέρει ο φίλος dk

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: