Η ΓΡΙΠΗ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Τουλάχιστον 4 – 5 εβδομάδες θα διαρκέσει ακόμη το πανδημικό κύμα στη χώρα μας, που αναμένεται να μας ξαναεπισκεφθεί τον Φεβρουάριο. Ήδη διανύουμε την πρώτη εβδομάδα μετά την κορύφωση της πανδημίας, με τα σοβαρά κρούσματα ωστόσο να παρουσιάζουν αυξητική τάση και το 20% των θανατηφόρων περιστατικών να αφορά σε υγιή άτομα….


«Αν είχαν εμβολιαστεί, κάποιοι από αυτούς θα είχαν σωθεί» είπε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού.
Απροθυμία
Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε προσέλευση στο πρόγραμμα εμβολιασμού «είτε γιατί επικράτησε εφησυχασμός των πολιτών, λόγω της καλοκαιρίας ή λόγω της υποτίμησης της σοβαρότητας της πανδημίας, είτε λόγω της κινδυνολογίας και της παραπληροφόρησης». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την υπουργό, το σύστημα ανταποκρίθηκε, λειτούργησε ομαλά και με επιτυχία.
Συνολικά, είπε η υπουργός, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 319.188 άτομα εμβολιάστηκαν στα 553 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν ενώ 550.000 κλήσεις έχει δεχτεί το 1135. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, 15 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφερόμενη στα κρούσματα της νέας γρίπης τόνισε πως «τα προβλήματα είναι μπροστά μας» εξηγώντας ότι τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου είναι η βαρυχειμωνιά.
Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται κανονικά, ενώ ήδη έχουν αυξηθεί τα εργαστήρια που ελέγχουν τα δείγματα για τη νέα γρίπη (Παστέρ, Αττικόν, Αγ. Σοφία, εργαστήριο Πανεπιστημίου Αθηνών) και πλέον έχει «απελευθερωθεί» η χορήγηση των αντιϊικών φαρμάκων και στα φαρμακεία.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε ότι το ποσοστό θνησιμότητας της νέας γρίπης σε ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική, διαφέρει από χώρα σε χώρα και κυμαίνεται από 20%-50%. Όπως είπε, «φαίνεται ότι οι ασθενείς που καταλήγουν, είναι εκείνοι που καθυστερούν να λάβουν αντι-ιική θεραπεία και να προσέλθουν στις υπηρεσίες υγείας».
Η κ. Γιαμαρέλλου επικαλούμενη και τα πρώτα στοιχεία έρευνας στο Αττικόν Νοσοκομείο, σημείωσε πως «για τα άτομα που καταλήγουν φαίνεται ότι υπάρχει γενετική βάση. Έχει βρεθεί μια διαταραχή αλληλόμορφου γονιδίου το οποίο διεγείρει φλεγμονώδη αντίδραση».
Εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών που δημιουργεί η νέα γρίπη, πρόσθεσε η κ. Γιαμαρέλλου, «δεν θα πρέπει να καθυστερούμε να πάμε στον γιατρό». Άλλωστε, το 65% των δειγμάτων που αποστέλλονται στα εργαστήρια ελέγχου είναι θετικά στη νέα γρίπη.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος ιός της γρίπης που να κυριαρχεί» εξήγησε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιώργος Σαρόγλου. «Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης το πιο πιθανό είναι να είναι η νέα γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.
Απέτρεψε δε τους πολίτες να κάνουν το εποχικό εμβόλιο, αφού δεν κυκλοφορεί εποχική γρίπη και να αρνούνται να κάνουν το πανδημικό που είναι το ίδιο. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 850 αναφορές για παρενέργειες του πανδημικού εμβολίου, «από τις οποίες το 99% αφορούσαν σε πόνο, κοκκινίλα και μούδιασμα, δηλαδή παρενέργειες που σε άλλες χώρες ούτε καν καταγράφονται», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.
Προσλήψεις
Σε ό,τι αφορά τις εντατικές κλίνες, η υπουργός ανακοίνωσε πως «εντός 20 ημερών θα λειτουργήσουν 60 νέες κλίνες σε 20 νοσοκομεία», για την στελέχωση των οποίων έχουν ήδη προσληφθεί 13 γιατροί και 211 νοσηλευτές. Σχετικά με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών και 1.000 γιατρών για το 2010 καθώς την πρόσληψη 400 νοσηλευτών (έως 20 Ιανουαρίου) και περίπου 2.600 νοσηλευτών που θα αφορούν σε προκήρυξη του 2009.
Για τη λίστα φαρμάκων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως εντός Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή ενώ για τα χρέη των νοσοκομείων (ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ έως 30/9/09) είπε πως θα υπάρξει ρύθμιση έως τέλος του χρόνου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους τα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν κάνει απογραφή ενώ και η Επιτροπή Προμηθειών θα παραδώσει απολογισμό έργου για το 2009.
Η πανδημία σε αριθμούς
Aλλες 4-5 εβδομάδες θα διαρκέσει το κύμα πανδημίας στην Eλλάδα αλλά θα επανέλθει τον Φεβρουάριο
Mόλις 319 χιλιάδες άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου
Tο 20% των θανατηφόρων περιστατικών ήταν υγιή άτομα
693 σχολεία ήταν κλειστά στις 15/12, 615 ήταν σχολεία με κλειστά τμήματα και 807 μεμονωμένες τάξεις ή τμήματα
60 νέες κλίνες εντατικής σε 20 νοσοκομεία θα ανοίξουν άμεσα για να καλύψουν τις ανάγκες.
3.000 νοσηλευτές και 1.000 γιατροί θα προσληφθούν μέσα στο 2010
Πλεόνασμα εμβολίων
Στην…Αφρική φαίνεται ότι θα καταλήξουν αρκετά από τα εμβόλια που έχουμε παραγγείλει! Η συνολική παραγγελία -από την προηγούμενη κυβέρνηση- ήταν 16 εκατ. δόσεις.
Η Ελλάδα έχει παραλάβει 3.636.700 δόσεις όταν μόλις 319.188 έχουν εμβολιαστεί. Ανέφερε ότι η παραγγελία αφορά σε 16 εκατ. δόσεις προσθέτοντας ότι γίνεται επαναδιαπραγμάτευση ώστε να μην παραληφθούν τα 8 εκατ. δόσεις. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν συμβατικά θέματα και νομικά. Το θέμα αφορά πολλές χώρες καθώς αρχικά είχε αποφασιστεί η χορήγηση 2 δόσεων.
Στη συνέχεια αρχές και φαρμακευτικές συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται 2η δόση. Επιπλέον κάποιες εταιρείες δεν έχουν παραδώσει έγκαιρα τα εμβόλια. Σύμφωνα με στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ «θα πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλες χώρες προκειμένου να τα διαθέσουμε ή ακόμη και να τα δωρίσουμε στην Αφρική».

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Posted on 18 Δεκεμβρίου 2009, in dk, Διάφορα. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: