ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ψαχουλεύοντας ως συνήθως τον κυβερνοχώρο έπεσα πάνω σε μια όμορφη ιστοσελίδα. Η ιδέα της όλης προσπάθειας είναι άξια θαυμασμού, και όπως γράφει ο δημιουργός της :


«Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σε ανθρώπους που έζησαν από κοντά τον πόλεμο του ’40 και μας έχουν αφήσει κληρονομιά τις εμπειρίες τους.»


και συνεχίζει…

…»Ο Απόστολος Πανταζής, διετέλεσε Συνταγματάρχης Πυροβολικού στον ελληνικό στρατό, και έζησε από πρώτο χέρι την εμπόλεμη κατάσταση στο μέτωπο, το 1940 και το 1941.

Ανάμεσα στα κειμήλια που μας κληρονόμησε φεύγοντας το 1996, άφησε το προσωπικό του ημερολόγιο, το οποίο κρατούσε κάθε μέρα του πολέμου, από τις προετοιμασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μέχρι τις δύσκολες στιγμές στο μέτωπο. Το WarJournal είναι μια προσπάθεια δημοσίευσης αυτών των περιγραφών, οι οποίες μαζί με το ελάχιστο φωτογραφικό υλικό που βρέθηκε στο μπαούλο αναμνήσεων του παππού Αποστόλη προσπαθούν – και είμαι βέβαιος ότι θα σας μεταφέρουν στο κλίμα εκείνης της εποχής.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 1940
Έμαθον ότι αυτοκίνητα φορτηγά θ’αναχωρούν διά Κοζάνην, την διεύθυνση την οποία ως έμαθον έλαβεν το Σύνταγμά μου.
Ανεχώρησα λοιπόν διά του φορτηγού αυτοκινήτου διά Κοζάνην, όπου αφίχθην την 5,30 βραδυνήν: εκεί ανεζήτησα το φρουραχείον Κοζάνης εις το οποίον μεταβείς ουδένα εύρον.
Μετά ταύτο κατήλθον εις την πόλην πεζή υπό βροχήν και κατόπιν πολλών βασάνων κατόρθωσα να εύρω ένα ξενοδοχείον φαγητού εις το οποίον και έφαγα. Κατά την διάρκειαν του φαγητού μου προσήλθεν και ο Ανθ/λγός του Πεζικού, Αρμένης, ο μόνος γνωστός διότι όλοι οι άλλοι αξ/κοί, που έτρωγαν κατ’ εκείνην την ώραν, και θα ήτο 10η βραδυνή, ήσαν άγνωστοί μου.
Μετά το πέρας του φαγητού μου και περί ώραν 10,30 εξήλθον του ξενοδοχείου φαγητού και μετέβην εις αναζήτησιν ξενοδοχείου ύπνου, όπου μετά αναζήτησιν τριών ξενοδοχείων εύρον ένα, το οποίον θα με διευκόλυνε διά χορηγήσεως στρωματσάδας: ήταν συνεπώς άπαντα τα ξενοδοχεία υπερπλήρη.
Ενώ εκαθόμουν διά την διευθέτησιν της στρωματσάδας βλέπω να μπαίνει εις το ξενοδοχείον ο έφεδρος Υπολ/γός Ξένος, από τον οποίον έμαθον πού είναι το Σύνταγμα και ότι εις το ίδιον ξενοδοχείον θα έμενε και ο Διοικητής μας Αντισυνταγματάρχης Κερασοβίτης Παναγιώτης.
Το βράδυ αυτό εκοιμήθην εις το ίδιον δωμάτιον με τον Ξένον χορηγηθείς μου και κλίνης. Έτσι διήλθεν και η νυξ της 10ης Νοεμβρίου.
 Την ιστοσελίδα ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ θα τη βρείτε εδώ  http://www.warjournal.gr
 Και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλα ημερολόγια στο μέλλον
 Σας εύχομαι καλή ανάγνωση !

Posted on 2 Ιανουαρίου 2010, in Διάφορα, outsider. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: