ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΔΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Συνεδρίασε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βοιωτίας ενόψει της γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο «Καλλικράτης» που αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους…

…Έμφαση δόθηκε στο πνεύμα της αποκέντρωσης και τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν στους νέου διευρυμένους και ισχυρούς δήμους που θα δημιουργηθούν ενώ σε δεύτερη φάση θα απασχολήσουν το χωροταξικό και οι έδρες αν και ανεπίσημα ήδη γίνονται συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.

«Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα με την επωνυμία« Καλλικράτης »συγκαλέσαμε την ολομέλεια των δημάρχων και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ έτσι ώστε να γίνει μια αρχική προσέγγιση και να διαμορφωθεί μια εισηγητική έκθεση για τη Γενική Συνέλευση της Κυριακής. Είναι σαφές ότι και εμείς θα ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις του Υπουργείου και της ΚΕΔΚΕ έτσι ώστε η διαβούλευση να προχωρήσει σύμφωνα με την σχεδίαση σε δύο φάσεις. Δηλαδή σε πρώτη φάση θα συζητηθούν τα θεσμικά τα διοικητικά, οι αρμοδιότητας, οι υπηρεσίες και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι νέοι δήμοι και σε δεύτερη το χωροταξικό », τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας Νίκος Παπαγγελής.
Ωστόσο αρκετοί είναι οι αυτοδιοικητικοί που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το χωροταξικό τα όρια δηλαδή των νέων δήμων και τις έδρες αυτών.

«Για να εμβαθύνουμε στο ρόλο και τον χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει τώρα να δώσουμε κατευθύνεις και να πούμε τις απόψεις για σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν σήμερα όπως ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων τα οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν με πόρους και αρμοδιότητες σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός , το εκλογικό σύστημα, η εκπροσώπηση, η αναλογικότητα, οι αρμοδιότητες και τυχόν επικάλυψη με τους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης, η αποκέντρωση, η εποπτεία και ο έλεγχος. Είναι λοιπόν πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τα δούμε με ιδιαίτερη προσοχή στη παρούσα φάση ώστε να μη δούμε μόνο το δέντρο και χάσουμε το δάσος », σχολίασε ο κ. Παπαγγελής.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να λυθεί ένας σχηματικός αριθμός θεμάτων και στη συνέχεια να πάμε στο χωροταξικό. Η διαβεβαίωση που είχαμε από τον υπουργό ήταν πως ότι γίνει θα γίνει οριζόντια για όλη τη χώρα και δεν θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση είτε για κάποιον δήμο είτε για κάποια νομαρχία προκειμένου να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να αποφευχθούν το όποια προβλήματα ».
     
Τέλος όσον αφορά στην σύσκεψη που πραγματοποίησε τη Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με στελέχη της αυτοδιοίκηση και από την Βοιωτία όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαγγελής ο κ. υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ακούσει τις όποιες απόψεις θα κατατεθούν στο αρχικό κείμενο και φυσικά τις εισηγήσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης.

diavima.gr

Posted on 13 Ιανουαρίου 2010, in dk, Βοιωτικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: