ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974

Τις σκληρότερες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, επέβαλε χθες η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μέσω της γενναίας περικοπής του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, να εκτονώσει τις πιέσεις στις αγορές, ώστε να μπορέσει να δανειστεί με ανεκτό κόστος.
Τα επιδόματα αδείας, Πάσχα και το δώρο των Χριστουγέννων περικόπτονται κατά 30% στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ κατά 12% μειώνονται οριζόντια τα περισσότερα επιδόματα στο Δημόσιο. Με τις ρυθμίσεις αυτές εκτιμάται…

πως οι μέσες αποδοχές στο Δημόσιο μειώνονται κατά 7% – 8%, ενώ οδηγούν σε μείωση αποδοχών από 732 ευρώ έως και άνω των 6.300 ευρώ για έναν υψηλόβαθμο δικαστικό. Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν θα υποστούν περικοπές στα δώρα, αλλά δεν θα λάβουν και καμία αύξηση, ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα νομοθετικής ρύθμισης για μείωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Περικοπές 
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες:
Περικόπτονται κατά 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ συνολικά τα επιδόματα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, μειώνονται τελικά κατά 12%, αντί 10% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Μόνον το επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης των δικαστικών μειώνεται κατά 20%, ενώ εξαιρούνται οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κι όσα σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας. Από την περικοπή 30% στα «δώρα» και την περικοπή επιπλέον 2% στα επιδόματα προκύπτει όφελος 740 εκατ. ευρώ.
Μειώνονται 7% οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, ενώ ψαλιδίζεται κατά 30% επίδομα αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων, με όφελος για τον προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά τις αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πάσης φύσεως των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των διοικητών, των υποδιοικητών των προέδρων και των αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερόμενων ΝΠΙΔ.
«Παγώνουν» οι αυξήσεις στις συντάξεις στο Δημόσιο με όφελος 450 εκατ. ευρώ, αλλά δεν επηρεάζονται τα επιδόματα εορτών και αδείας. 
700 εκατ. ευρώ περικόπτονται από τη μείωση 500 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ και 200 εκατ. ευρώ στα κονδύλια για την Παιδεία.
Περικόπτονται 12% τα έξοδα παράστασης Προέδρου της Δημοκρατίας, προέδρου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, προέδρου της Βουλής, υπουργών και υφυπουργών.
Εξαγγελίες 
Πέρα από τα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, στο ίδιο σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι εξαγγελίες για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, όπως:
Καταργούνται οι αμειβόμενες επιτροπές στο Δημόσιο, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.
Γίνεται περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων Διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το Δημόσιο.
Μπαίνει χαμηλότερο πλαφόν στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Απαγορεύεται η χορήγηση μπόνους σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων, που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο.
Μειώνονται κατά 30% οι δαπάνες για τις υπερωρίες, ενώ περιορίζονται και τα έξοδα για τις μετακινήσεις.
Ελευθερίας Αρλαπάνου
imerisia.gr

Posted on 4 Μαρτίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Ο προϋπολογισμός που καταρτίστηκε και ψηφίστηκε πριν δυο και κάτι μήνες ,αφού προηγουμένως είχαν παρθεί σκληρά μέτρα για τους συνήθεις, προέβλεπε σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες. Αν και ανήκω στους συνήθεις που πάντα πληρώνουν το λογαριασμό, και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, θεώρησα πως τα μέτρα μάλλον είναι αναγκαία, πρέπει όλοι να κάνουμε θυσίες αρκεί όμως να πληρώσουν και οι γνωστοί φοροφυγάδες και να συμμαζευτεί το σπάταλο πράγματι κράτος, μπας και βγούμε από το τέλμα. Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατόπιν υπόδειξης του κυρίου Ρεν νέα επώδυνα μέτρα, τα δυσκολότερα που γνωρίσαμε ποτέ, επειδή λέει μόνο έτσι θα μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 μονάδες. Πριν δηλαδή ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός εξετράπη της πορείας και η κυβέρνηση και ο κύριος Πρωθυπουργός δεν ανέφεραν τίποτα για την εκ των προτέρων αστοχία. Εκτός αν σε μια χρονιά το έλλειμμα θα πέσει 8 ή 10 μονάδες και μας το κρατάει για Χριστουγεννιάτικο δώρο, οπότε καλά έκαναν και μας επέβαλαν το χαράτσι, σε 2-3 χρόνια θα βγούμε από την κρίση και το σημαντικότερο θα αφήσουμε μια παρακαταθήκη στα παιδιά μας, τα οποία νομίζω δεν θα συγχωρέσουν ποτέ τα εγκλήματα που έχουμε διαπράξει στην οικονομία, στο περιβάλλον και σε οτιδήποτε ακουμπήσαμε το χέρι μας. Πολύ νωρίς αποδεικνύεται επίσης πως οι περικοπές σε μισθούς συντάξεις δε θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν πληρώσουν οι έχοντες, οι υπερέχοντες, οι κατέχοντες και οι υπερκατέχοντες. Δυστυχώς κερδοσκοπούν αυτές τις μέρες οι επιτήδειοι και τρίβουν τα χέρια τους με το ΦΠΑ που αυξάνεται, αφού δεν το αποδίδουν και θα κερδίζουν περισσότερα. Πηγαίνοντας σήμερα το πρωί προς Λιβαδειά, όλα τα πρατήρια είχαν την βενζίνα πάνω από 138 λεπτά με τη νέα λέει αύξηση που έγινε ελάχιστες ώρες πριν. Στο θέμα της φορολογίας θα μπορούσε νομίζω η σοσιαλιστική κυβέρνηση να αυξήσει τους άμεσους φόρους ,ώστε να συνεισφέρει στη χώρα και η πλουτοκρατία , και οι τράπεζες που τα τελευταία 10 χρόνια σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς έχουν κερδίσει πάνω από 400 δισεκατομμύρια, περισσότερα δηλαδή από το εξωτερικό μας χρέος. Αντίθετα βέβαια η κυβέρνηση αυξάνει τους έμμεσους φόρους σχεδόν κάθε μήνα, δεν χρειάζεται ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους εισπράττει καθημερινά, και γονατίζει τα λαϊκά στρώματα και τα νοικοκυριά. Σε όλα αυτά συμφωνεί βεβαίως βεβαίως και ο κύριος Ρεν ο οικονομικός μας επίτροπος ο οποίος μας ευχήθηκε στα Ελληνικά καλό κουράγιο. …
    και έφυγε ο κύριος Ρεν και στην Ελλάδα όλοι κλαίν.

  2. Ήδη σήμερα η εφημερίδα τα Νέα αναφέρουν πως την πρώτη μέρα, μετά την ανακοίνωση της αύξησης στα καύσιμα η κερδοσκοπία έφτασε τα 5 εκατομμύρια Ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: