Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΩΠΑΙΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ

Άμεση είναι η ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (κυριότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) στην Αλίαρτο, που μετά από αρκετά χρόνια αποτελεσματικής λειτουργίας με αξιόλογο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό τώρα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη…  

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ και νυν τακτικός ερευνητής Σπύρος Βυζαντινόπουλος γνωρίζει το πρόβλημα όχι όμως ακριβώς την σημερινή κατάσταση κατάστασης αφού όπως λέει έχει παραιτηθεί από την θέση του διευθυντή από το 2004.  
 
«Αυτό που θέλω να πως είναι ότι πρόκειται για μια περιουσία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Πρέπει το ΕΘΙΑΓΕ να πάρει πρωτοβουλίες μαζί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού προκειμένου να εξεταστού δυνατότητες παρέμβασης και αξιοποίησης αυτής της περιουσίας », σημειώνει ο κ. Βυζαντινόπουλος. 
Και προσθέτει: «Αν δεν διαθέσουμε (που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή) αξιόλογο ερευνητικό προσωπικό, να το τοποθετήσουμε εκεί πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε μετά από την λήψη σχετικών αποφάσεων».
Ο κ. Βυζαντινόπουλος τόνισε επίσης ότι «το ζήτημα βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο που πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». 
Ένα από τα θέματα που προκύπτουν είναι η παραχώρηση των εκτάσεων και των εγκαταστάσεων στην αυτοδιοίκηση ωστόσο για το θέμα αυτό δεν είναι αρμόδιο το ΕΘΙΑΓΕ που έχει τη χρήση αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως λέει ο Σπύρος Βυζαντινόπουλος μόνο για την όποια αλλαγή χρήσης μπορεί να αποφασίσει το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να παραμένει έτσι αυτή η περιουσία και το συντομότερο δυνατό πρέπει να αξιοποιηθεί». 
Απαντώντας στην ερώτηση για το αν στα κτήματα και τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στην Κωπαΐδα και την Αλίαρτο θα μπορούσαν να κάνουν πρακτική άσκηση οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ο κ. Βυζαντινόπουλος όχι μόνο εκφράστηκε θετικά αλλά πρότεινε και άλλες λύσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν. 
«Εμείς κάποτε πρέπει να σας πω οτι είχαμε σκεφθεί πως μέσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μπορούσαμε να φέρναμε όλα τα γεωργικά μηχανήματα από τους Αγίους Αναργύρους όλη δηλαδή τη μονάδα για τον έλεγχο των μηχανημάτων να την μεταφέραμε στην Αλίαρτο» είπε χαρακτηριστικά. 
Τελικά όμως τίποτα δεν έγινε, τώρα έχει καταστεί επιτακτική η ανάγκη της αξιοποίησης αυτής της περιουσίας και είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να εξετάσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. 
diavima.gr

Posted on 14 Μαρτίου 2010, in dk, Αλιαρτινά, Βοιωτικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: