ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ;

Κατατέθηκε από τον υπ,Οικονομικών στη Βουλή το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, που φέρνει αρκετές ανατροπές στο ισχύον σύστημα φορολόγησης, αλλά και αρκετές εξαιρέσεις… Το νέο ν/σ φέρνει νέα φορολογική κλίμακα, τεκμήρια ελάχιστου εισοδήματος, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, περικοπές στις φοροαπαλλαγές καθώς και φορολόγηση του εισοδήματος από την εκκλησιαστική περιουσία…

Εντός της εβδομάδας το σ/ν που φέρει τον τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η νέα φορολογική κλίμακα
έχει ως εξής:

Για εισοδήματα 0-12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι μηδενικός,
12.000 – 16.000 ευρώ θα είναι 18%
16.000 – 22.000 ευρώ θα είναι 24%
22.000 – 26.000 ευρώ θα είναι 26%
26.000 – 32.000 ευρώ θα είναι 32%
32.000 – 40.000 ευρώ θα είναι 36%
40.000 – 60.000 ευρώ θα είναι 38%
60.000 – 100.000 ευρώ θα είναι 40% και
Άνω των 100.000 ευρώ θα είναι 45%.

Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ. Ενδεικτικά, εισόδημα 25.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 310 ευρώ (-10%), εισόδημα 35.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 50 ευρώ (-1%), ενώ εισόδημα 100.000 ευρώ έχει αύξηση φόρου 1.350 ευρώ (7%). Επίσης, θα υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Θεσπίζεται το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί)

Τί ισχύει για τις αποδείξεις

Όσον αφορά τη σύνδεση αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις, για τους φορολογούμενους ισχύουν τα εξής:

– για εισόδημα μέχρι 6.000 δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για να εξασφαλίζουν το αφορολόγητο

– για εισόδημα μέχρι 12.000 το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 10% του συνολικού εισοδήματος και

– για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνεται θα αναλογεί στο 30% του εισοδήματος πάνω από το όριο αυτό.

Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Στις αποδείξεις περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κλπ, και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κλπ).

Η μη έκδοση αποδείξεων από τις επιχειρήσεις θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να μην έχουν εκδώσει απόδειξη κατ’ επανάληψη απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.

Ακίνητη περιουσία

Προβλέπεται αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από προοδευτικό φόρο στην ακίνητη περιουσία, με κλίμακα: Για αξία ακίνητης περιουσίας ως 400.000 ευρώ, θα ισχύει μηδενικός φορολογικός συντελεστής, από 400.000 ως 500.000 θα είναι 0,1%, από 500.000 ως 600.000 θα είναι 0,3%, από 600.000 ως 700.000 θα είναι 0,6%, από 700.000 ως 800.000 θα είναι 0.9% και από 800.000 και άνω θα είναι 1%. Για ακίνητες περιουσίες άνω των 5.000.000 ευρώ θα ισχύει για τρία χρόνια ο συντελεστής 2%.

Η ισχύουσα φορολογία μεταβίβασης ακινήτων εφαρμόζεται και κατά τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.  Επιβάλλεται φόρος 5% για τις δωρεές ακινήτων και 10% για τις δωρεές μετρητών προς ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που έως σήμερα ήταν απαλλασσόμενα.

Όσον αφορά τον λογιστικό προσδιορισμό των επαγγελμάτων που μέχρι τώρα φορολογούνταν βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος το καθεστώς αλλάζει από 1.1.2011. Αναφέρονται ρητά τα ταξί, τα φορτηγά ΔΧ, τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα. Η υποχρέωση για την έκδοση αποδείξεων ισχύει σε κάθε περίπτωση και για το 2010. Όσον αφορά τα πρατήρια βενζίνης, υποχρεούνται στην καταβολή αποδείξεων από την 1η Απριλίου.

Επίσης, στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ακόμα:

– η θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί)

καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, εκτός από αυτά που αφορούν τόκους και αποδόσεις κρατικών ομολόγων

– Προβλέπονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων από την αλλοδαπή στις ελληνικές τράπεζες εντός 6 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί φόρος 5% επ’ αυτών.

– Αυξάνεται από 3% σε 15% ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων των offshore εταιρειών.

– Φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών και με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και 10% οι δωρεές μετρητών.

– Μειώνεται η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων σταδιακά από 25 σε 20%. Για το 2010 ο συντελεστής του φόρου θα είναι 24%.

– Δημιουργείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων εντός έξι μηνών, με τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους, τα αυτοκίνητα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, ενώ εξαιρούνται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

– Θεσπίζεται pointsystem ανάλογα με το βαθμό κινδύνου φοροδιαφυγής με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι προς νομικά και φυσικά πρόσωπα.

– Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης, από την ημερομηνία αυτή οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές ή ηλεκτρονικές διαβιβάσεις μέσω τραπεζών.

– Προβλέπεται η επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων για δεύτερη φορά. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο.

– Προβλέπονται κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο.

– Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών, ενώ θεσπίζονται νέα κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία. Μεταξύ άλλων θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

Και τέλος

– Θεσπίζονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για δαπάνες τεχνολογικής καινοτομίας από επιχειρήσεις, ενώ εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών.

nooz.gr

Posted on 16 Μαρτίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: