ΦΟΡΟ-ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» ή με μηνιαίο μισθό και δεν παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα, κινδυνεύουν να πληρώσουν στην εφορία σημαντικά ποσά φόρου, ενώ μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι. Κι αυτό γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία που ενοικιάζουν για να διαμένουν και το αυτοκίνητο που έχουν στην κατοχή τους…

Για παράδειγμα, ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 9.800 ευρώ (700Χ14) έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του μονοκατοικία 100 τ.μ., στην οποία κατοικεί και έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.200 κ.ε. Με το νέο σύστημα των τεκμηρίων, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει ανέρχεται σε 13.680 ευρώ. Ενώ ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητος, τώρα θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 13.680 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 302,40 ευρώ. 
Νέο σύστημαΜε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην οριστική του μορφή κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει από φέτος τεκμήρια ακόμα και για την πρώτη κατοικία ή και για αυτοκίνητα 1.000 κυβικών εκατοστών, στην προσπάθεια να συλλάβει περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής από έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, που ταυτόχρονα δηλώνουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ετήσιο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο ανεξάρτητα αν ο φορολογούμενος διαθέτει ή όχι περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.). Στο ποσό αυτό προστίθενται τεκμήρια διαβίωσης ανάλογα με τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα αεροσκάφη και τις πισίνες που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του, αλλά και δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. 
Στην «παγίδα» των νέων τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν όχι μόνο όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και διάγουν πολυτελή βίο, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί, που έχουν μία κύρια κατοικία ή κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία, κατέχουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο και στην καλύτερη περίπτωση διαθέτουν ένα εξοχικό και ένα δεύτερο ΙΧ. Το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης δεν προβλέπει πλέον απαλλαγές για την κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ., για τις δευτερεύουσες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. και για ΙΧ με εργοστασιακή αξία έως 50.000 ευρώ. 
Παραδείγματα με τεκμήρια διαβίωσης 
1. Αγαμος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες αποδοχές 900 ευρώ (12.600 ευρώ ετησίως), κατοικεί σε μισθωμένο διαμέρισμα 90 τ.μ. και έχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε.
Με τις νέες ρυθμίσεις το τεκμήριο εισοδήματος για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο ανέρχεται σε
– Τεκμήριο κατοικίας: 5.600 ευρώ
– Τεκμήριο αυτοκινήτου: 4.200 ευρώ.
– Δαπάνη διαβίωσης: 3.000 ευρώ
Συνολικό τεκμήριο διαβίωσης: 12.800 ευρώ
Επειδή το τεκμήριο διαβίωσης είναι μεγαλύτερο, ο φορολογούμενος δεν θα φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα, αλλά για το τεκμαρτό και θα πληρώσει φόρο 144 ευρώ, ενώ ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημά του είναι 108 ευρώ. 
2. Φορολογούμενος άγαμος έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του μονοκατοικία 100 τ.μ., στην οποία κατοικεί. Αμείβεται με 700 ευρώ τον μήνα (9.800 τον χρόνο). Παράλληλα έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.200 κ.ε.
Με τις νέες διατάξεις το τεκμήριο για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο ανέρχεται σε:
– Τεκμήριο κατοικίας: 7.680 ευρώ.
– Τεκμήριο αυτοκινήτου: 3.000 ευρώ.
– Δαπάνη διαβίωσης: 3.000 ευρώ.
Συνολικό τεκμήριο διαβίωσης: 13.680 ευρώ.
Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 13.680 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 302,40 ευρώ, ενώ βάσει του εισοδήματός τους είναι αφορολόγητος.
ethnos.gr
Μαρία Βουργάνα

var nColorScheme=1;var nFontSize=12;var initialBack=document.all.arttext.style.backgroundColor;var initialFor=document.all.arttext.style.color;

Posted on 22 Μαρτίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: