ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 11 η συνεδρίαση του Eurogroup, που επικύρωσε το κείμενο για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης εντός της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή και του  Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο Eurogroup που ακολούθησε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, όλοι οι ηγέτες επικύρωσαν χωρίς οποιαδήποτε διαφωνία ή αλλαγή το κείμενο που προτάθηκε…


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση σχετικά με το σχέδιο στήριξης και αναφέρθηκε σε μειοψηφική συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στη χρηματοδότηση.


«Πιάσαν τόπο οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:


«Η Ελλάδα τού ευρώ είναι ασφαλής. Και η Ευρώπη, έκανε επίσης ένα μεγάλο βήμα. Σήμερα, δεν πήραμε μόνο αποφάσεις για την Ελλάδα. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με αποφασιστικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουμε την Ένωσή μας, προστατεύουμε το κοινό μας νόμισμα».


Ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, είπε ότι «μαζί με τον λαό, πείσαμε τους εταίρους ότι έχουν πλέον να κάνουν με μια Ελλάδα αξιόπιστη».


Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα:


«Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα, που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές Τράπεζες – και αυτό στηρίζει και διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε».


Εμφανώς ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «χτίζουμε τις συνθήκες για μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια και ανάπτυξη».


Οπως έγινε γνωστό το σχέδιο έχει τον χαρακτήρα «standby plan» δηλαδή εν αναμονή και εάν χρειαστεί, ωστόσο το τεχνικό του μέρος προβλέπει διμερή δανεισμό από χώρες μέλη της Ευρωζώνης, δεν θα έχει επιδοτούμενο επιτόκιο  και το σύνολο του πακέτου χρηματοδότησης θα διαχειρίζεται πιθανόν το ΔΝΤ που θα καθορίσει μάλλον και τους όρους, αλλά και θα εγγυηθεί την αποπληρωμή, μέσω των μηχανισμών του.


Χωρίς να έχουν γίνει ακόμη απολύτως γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στο κείμενο δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό, αλλά κορυφαία πηγή από την Ε.Ε. έκανε λόγο για 20-22 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν εάν υπάρξει άμεση ανάγκη.


Το σχέδιο που όπως φαίνεται είναι σχεδόν στο σύνολό του η γερμανική πρόταση, εξασφάλισε τη συγκατάθεση του Νικολά Σαρκοζί και παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό σε σύσκεψη λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. 


«Υπάρχει συμφωνία για βοήθεια σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνονται συντονισμένα διμερή δάνεια. Το ευρωπαϊκό αυτό πλαίσιο θα υποστηριχθεί από δάνεια του Δ.Ν.Τ. με σαφή όμως διευκρίνιση ότι ότι η χρηματοδότηση θα είναι κυρίως ευρωπαϊκή.  Τα χρήματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον εάν υπάρχουν πολύ σοβαρές δυσκολίες και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε άλλη λύση» είπε στο Reuters αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. 
news247.gr

Posted on 25 Μαρτίου 2010, in dk, Ανά τον κόσμο, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: