ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΝΤ

 «Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν…

   

«Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

    Η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα, αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον.

    Μιλώντας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η κα Άτκινσον σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Αθήνα θα βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Αλλωστε, όπως σημείωσε, η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου εστάλη και στους τρεις φορείς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισόν).

    Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τί ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου.

    Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1, 26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.

    Η κα Άτκινσον υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση του ΔΝΤ λαμβάνεται με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις Αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.

    Τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχουμε πεισθεί ότι πρόγραμμα αναπροσαρμογής είναι εφαρμόσιμο και έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2010 δείχνουν να είναι σωστά.

    Μιλώντας λίγα μόλις λεπτά μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του κ. Στρος-Καν, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ σημείωσε ότι έχει σημασία να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τί είδους μέτρα θα χρειασθούν στην πορεία, αλλά κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένο ποσό που θα δοθεί, ζητήματα που, όπως είπε, θα αποσαφηνισθούν μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα.

    Δήλωση Όλι Ρεν

    «Σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια».

    Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέχεια της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τον κοινοτικό επίτροπο. Ο κ. Ρεν αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του ότι αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

anampa.gr

Posted on 16 Απριλίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: