ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ ΚΑΙ SAAB ΕΛΛΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ 4ημερη ΕΡΓΑΣΙΑ

Η οικονομική κρίση σπρώχει ελληνικές επιχειρήσεις σε κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, με τους εργαζόμενους να το δέχονται φοβούμενοι την απόλυση- Η αρχή γίνεται και απο τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών- Τί λέει στο Newsit – Ποιές άλλες επιχειρήσεις πρόκειται να οδηγηθούν σε αυτό το καθεστώς… 

Το ΔΝΤ «έρχεται» αύριο στην Αθήνα, αλλά τα εργασιακά κεκτημένα ήδη καταργούνται. Το Newsit αποκαλύπτει ότι πολλές γνωστές επιχειρήσεις έχουν ήδη «κόψει» το πενθήμερο και επιβάλλουν τετραήμερη εργασία και μειωμένες αποδοχές. Άλλού οι εργαζόμενοι αντιδρούν, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις «σκύβουν το κεφάλι» για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Συχνά η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας αποτελεί «προθάλαμο» για απολύσεις, με μειωμένη αποζημίωση. 

Το «χορό» ανοίγει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης. Μιλώντας στο Newsit αποκαλύπτει πως για να μπορέσει να σώσει την βιοτεχνία του, αναγκάστηκε να μειώσει τις εργάσιμες ημέρες σε τέσσερις. Οι εργαζόμενοι στην βιοτεχνία του δουλεύουν από Δευτέρα έως και Πέμπτη, με μικρότερες αποδοχές. »Αναγκαστικά έπρεπε να μειωθούν τα έξοδα, αλλιώς θα έβαζα λουκέτο και θα μέναμε όλοι στον δρόμο» επισημαίνει. » Κάλεσα τους εργαζόμενους, τους το ανακοίνωσα και το δέχτηκαν» λέει χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Σταυρούλα Σαλουφάκου σχολιάζοντας στο NewsIt την κίνηση του κ. Ραβάνη, λέει οτι «όταν ο πρόεδρος του βιοτεχνικού επιμελητηρίου υιοθετεί τετραήμερη εργασία, ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο προς όλα τα μέλη να κάνουν το ίδιο».

Η κα Σαλουφάκου καταγγέλει επίσης οτι ότι γίνονται προσπάθειες να καταργηθεί η τετραήμερη εργασία στην επιχείρηση Ράδιο Κορασίδη και στην πολυεθνική Teleperformance

Ο Γιώργος Καβακλής, πρόεδρος των εργαζομένων στο Ράδιο Κορασίδη, μιλώντας στο Newsit λέει πως η διοίκηση έκανε πρόταση να μειωθούν οι εργάσιμες ημέρες σε τρείς και παράλληλα να γίνει μείωση μισθών κατά 40%, προκειμένου να μην μπεί λουκέτο, όπως τους είπαν. Οι εργαζόμενοι δεν το δέχτηκαν και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. »Ανασφάλεια και μόνο ανασφάλεια για εμάς και τις οικογένειές μας, που δεν ξέρουμε την ώρα που θα βρεθούμε στον δρόμο» τονίζει.

Στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Saab το μέτρο ήδη εφαρμόζεται και μάλιστα οι εργαζόμενοι τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο απόλυσης, όχι μόνο δεν απευθύνθηκαν στα συνδικάτα, αλλά το δέχτηκαν χωρίς αντίδραση.Το ίδιο συμβαίνει σε γνωστό εργοστάσιο υδροστροβίλων στο Μπογιάτη

Μία τέτοια εξέλιξη είναι ζοφερή για τις εργασιακές σχέσεις και πέρα από τη μείωση μισθού κρύβει και πολλές άλλες παγίδες. Σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόστηκε η απασχόληση με λιγότερες ημέρες, αυτό έγινε «προθάλαμος» για απολύσεις με μικρότερη αποζημίωση. Και αυτό γιατί η αποζημίωση προκύπτει με βάση το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει μικρότερες αποζημιώσεις. 

Μάλιστα η αλλαγή σε τετραήμερη απασχόληση για έναν εργαζόμενο που είναι αορίστου χρόνου, σημαίνει ότι μετά το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του, η απόλυση θα συνοδεύεται από τη μισή αποζημίωση από ότι θα έπαιρνε, χωρίς να είχε εφαρμοστεί το μέτρο της μειωμένης απασχόλησης.

Posted on 18 Απριλίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: