ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΣΤΑΧΤΗ

Το πρόβλημα στις αερομεταφορές από την τέφρα ηφαιστείου της Ισλανδίας που έχει καλύψει τον ουρανό της Ευρώπης, είναι πιθανό να καθυστερήσει την επίσκεψη του τριμερούς κλιμακίου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην Αθήνα.

Η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με την Ελληνική κυβέρνηση είναι προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα, ωστόσο με το χάος που επικρατεί στα αεροδρόμια, κανείς δεν ξέρει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά…


«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα παραστούμε, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Προς το παρόν είναι όλο και πιο δύσκολο», είπε για το θέμα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία παρακολουθούν την πορεία της ηφαιστειακής τέφρας, που όμως δεν έχει φθάσει ακόμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων οι πολίτες θα ενημερωθούν εγκαίρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι περίπου το ένα τέταρτο της τέφρας περιέχει σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία, καθώς διεισδύουν στους πνεύμονες.

Το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα έχει οδηγήσει στο κλείσιμο του εναερίου χώρου σχεδόν ολόκληρης της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και έχει επηρεάσει σημαντικά και τις υπερατλαντικές πτήσεις. Ο εναέριος χώρος της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτός.

Ειδική συνεδρίαση για το πρόβλημα στις μεταφορές

Ο ισπανός υπουργός Μεταφορών, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης αύριο Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπόλοιπους υπουργούς της ΕΕ. 

Όλοι έχουν ανταποκριθεί  θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της κεραίας Navigation, διευκρίνισε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συστήσει επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού αντικτύπου που έχουν οι ματαιώσεις πτήσεων ανά την Ευρώπη εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα και ότι τα όποια μέτρα ληφθούν από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι συντονισμένα.

«Το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

news247.gr

Posted on 18 Απριλίου 2010, in dk, Ανά τον κόσμο, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: