Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

«Eχουμε πάθει πανωλεθρία. Τέτοια απραξία ποτέ δεν έχει ξαναδεί το λιανικό εμπόριο τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πελάτες πλέον όχι μόνο δεν μπαίνουν στα καταστήματα, αλλά ούτε απ’ έξω δεν περνούν». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, περιγράφει με «μαύρα χρώματα» όχι πια την «επόμενη ημέρα» αλλά το «σήμερα» που βιώνει η ελληνική αγορά…

Τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, αποδίδουν μόνο μέρος της κατάστασης που έχει γίνει πλέον η καθημερινότητα της ελληνικής αγοράς. 
Μάλιστα, μετά το Πάσχα η εικόνα της αγοράς παρουσιάζει μια ραγδαία επιδείνωση, καθώς άρχισαν να γίνονται αισθητές οι περικοπές των μισθών του δημοσίου τομέα, ενώ «ανθεί» η φιλολογία για επικείμενες ανάλογες κινήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που έχει στείλει στα «τάρταρα» την καταναλωτική ψυχολογία.
Οι έμποροι, τονίζουν παράγοντες του κλάδου, διακατέχονται από αμηχανία. Δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν μπρος σε αυτή την απραξία και στην πολύμηνη αποχή των καταναλωτών από εμπορικές πράξεις. 
Οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με διάρκεια πολλών μηνών, επιστρατεύονται με στόχο απλώς τον ετεροχρονισμό της πληρωμής των οφειλών, αλλά η αξιοποίηση και αυτού του «όπλου» είναι πλέον δυσχερής, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες.

Το δεύτερο βήμα είναι οι απολύσεις. Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν μειώσει ήδη το προσωπικό τους, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, περαιτέρω «ψαλίδισμα» της απασχόλησης σχεδιάζει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2010 γύρω στο 20% των επιχειρήσεων.
Και μετά έρχονται τα «λουκέτα». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 2009 έμειναν χωρίς δουλειά περίπου 35.000 επιχειρηματίες στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, που μεταφράζεται σε 20.000-25.000 «λουκέτα».
Μόνο στο εμπόριο, τονίζει ο Β. Κορκίδης, τα «λουκέτα» το τελευταίο δεκαπεντάμηνο ξεπέρασαν τα 16.000, με επιτάχυνση του ρυθμού κλεισίματος από τις αρχές του 2010. Επιπλέον, 65.000 επιχειρήσεις όλων των κλάδων βρίσκονται στο όριο και δύσκολα θα γλιτώσουν το «λουκέτο» μέχρι τα τέλη του 2011.
imerisia.gr

Posted on 24 Απριλίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: