ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η μείωση των συντάξεων και η παράλληλη αύξηση των ορίων ηλικίας, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα (10/05) το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένονται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στους εργαζόμενους…


Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τα συνδικάτα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι 10 κυριότερες ανατροπές του νομοσχεδίου είναι οι παρακάτω:

1.Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (ΛΑΦΚΑ) για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρω(από τον Αύγουστο) με κλιμάκωση της εισφοράς από 3% έως 9%. 

2.Από το 2015 όλοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται από την ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Κλείνουν όλες οι «πόρτες» για σύνταξη σε ηλικία κάτω των 60 ετών, ενώ διατάξεις του Ν. 3655/2008 (Πετραλιά) για σταδιακή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος εξετάζεται να εφαρμοστούν από 1/1/2011- δηλαδή νωρίτερα- κι όχι το 2013. Θα εξαιρούνται οι αναπηρικές συντάξεις και όσοι απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κατάργηση διαφόρων ευνοϊκών διατάξεων για πλασματικό χρόνο εργασίας χάριν εθελουσίας εξόδου.

3.Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας. Θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες (σ.σ.: πρόκειται για δυσμενέστερη διάταξη από αυτή που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά).

4.Από 1/1/2011 θα καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών. Δεν θα επηρεαστούν όσες συντάξεις καταβάλλονται.

5.Θα ισχύσει για όλους όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1/7/2011 νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

6.Καταβολή εισφορών σε δεύτερο Ταμείο (ΙΚΑ) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλο επάγγελμα και στον ιδιωτικό τομέα.

7.Οσοι προσληφθούν από 1/1/2013 ως τακτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ θα ενταχθούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ. 

8.Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενος από το Δημόσιο η ποινή μείωσης (6% ετησιως) των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

9.Θα διαχωριστούν πλήρως οι κλάδοι των συντάξεων από τους κλάδους υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με προοπτική (σε βάθος 8-10 ετών), να εξισωθούν και οι παροχές- «καλύψεις» που έχουν οι ασφαλισμένοι. Θα ανακοστολογηθούν οι «καλύψεις» που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για νοσοκομειακή περίθαλψη και υλικά. 

10. Συγχωνεύονται σε τρία τα υφιστάμενα Ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ).
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη Realnews αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το νομοσχέδιο έχει αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση

nooz.gr

Posted on 10 Μαΐου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: