ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"

Δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, εμφανιζόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί.
Σε ό,τι αφορά τα μη κοινοβουλευτικά δε, πρόσωπα, (ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα…..

…ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία ουσιαστικά, αδυνατούσε να διενεργήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, επίσης, θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων – ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

«Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα, κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στην δήλωση του «πόθεν έσχες», όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάσχουν σε εξωχώριες εταιρείες και, όπως είναι βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.

roufianos.com

Posted on 12 Μαΐου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Μέχρι να ρίξουν ένα ακόμη βαρύ χαρτί στο τραπέζι για να ξεχαστεί και αυτό, το έχουμε μάθει το παιχνίδι που παίζουν. Εκεί που αρχίζει ο κόσμος να διαμαρτύρεται σε ένα σοβαρό θέμα,σε έναν αντιλαϊκό νόμο, πετάνε ένα άλλο πιο σοβαρό για να περάσουν το προηγούμενο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: