ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

– Καταρρέουν όλα τα χρηματιστήρια
– Στο 1,21 το ευρώ !
– Στο -2,20% το Χ.Α. 
– Κατρακυλούν οι τράπεζες
Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το ευρώ, αγγίζοντας το 1,2144 δολάριο.

Παράλληλα τα χρηματιστήρια σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη και Λισαβώνα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ στην Αθήνα ο γενικός δείκτης χάνει 2,30%, με τις Τράπεζες να οδηγούν την καθοδική κούρσα. Όσον αφορά στην Αθήνα, οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στην έκθεση της Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες που πυροδότησε νέες ρευστοποιήσεις…

Ο οίκος ψαλλίδισε την τιμή στόχο της Εθνικής Τράπεζας στα 16 από 24 ευρώ, της Eurobank στα 6 από 10,1 ευρώ, της Alpha Bank στα 7,1 από 9,8 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 6 από 9,4 ευρώ προηγουμένως.

Η σύσταση για τις Εθνική και Alpha παραμένει «αγορά» και για Πειραιώς και Eurobank από «αγορά» έγινε «ουδέτερη».
Για το 2010 ο οίκος προβλέπει ότι η Εθνική θα παραμείνει κερδοφόρος, οι Eurobank και Πειραιώς θα εμφανίσουν ζημιές και η Alpha θα έχει οριακά αποτελέσματα.
Όμως γιά τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και το νόμισμά της, αιτία κατά τους αναλυτές είναι η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τον “αέρα”, δηλαδή τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών των δέκα σημαντικότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και σε συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) σε κυβερνητικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ. Η απόφαση θα ισχύει έως τις 31 Μαρτίου του 2011.
Αναλυτές, επενδυτές και κύκλοι της αγοράς ανησυχούν ότι η εν λόγω απόφαση, που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία χθες, θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία καθώς και τη διαχείριση ρίσκου για τις θέσεις σε ευρώ.
Η απόφαση περιορίζει τις επιλογές των επενδυτών που αναζητούν τρόπους να εκφράσουν την αρνητική τους θέση έναντι στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο David Gilmore, της Foreign Exchange Analytics.
Όμως δεν είναι μόνον η απόφαση της Γερμανίας που άνοιξε τον ασκό του αιόλου.
Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια αναλυτών, που κάνουν λόγο γιά «σπάσιμο» του ευρώ. Δηλαδή να υπάρξει ένα πιό «ακριβό» ευρώ γιά τις χώρες του Βορρά και ένα «φθηνότερο» γιά τις χώρες του Νότου με τα δημοσιονομικά προβλήματα. Βέβαια γιά να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται απόφαση των 17 -αφού από χθες προστέθηκε στην ευρωζώνη και η Εσθονία- και δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν περάσουν 18 μήνες.
Το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται «επιστημονική φαντασία», δείχνει όμως το βάθος του προβλήματος. Έτσι γιά ορισμένους η λύση του -έστω και προσωρινού- διαχωρισμού του Βορρά από το Νότομοιάζει ως μοναδική. Αν όμως συμβεί, θα αποτελεί τη διάλυση της Ε.Ε., κάτι που θεωρείται αδύνατο να συμβεί.
 newsit.gr

Posted on 19 Μαΐου 2010, in dk, Ανά τον κόσμο, Ελλαδικά, Κρίση-Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: