ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ …

… με το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, κατ εφαρμογή του περιβόητου Μνημονίου. Προβλέπεται – μεταξύ άλλων- αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση ουσιαστικά κατά 50% της αποζημίωσης και 80% του βασικού μισθού για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας μέχρι 21 ετών. To διάταγμα απεστάλη στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά ήδη επεστράφη από τη ΓΣΕΕ ως απαράδεκτο.

Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει: …

 

– για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

– για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα
 
Στο μισό αποζημιώσεις

Για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό.

Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) μήνες ως δέκα (10) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ένας (1) μήνας πριν την απόλυση,
β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) χρόνια συμπληρωμένα ως δεκαπέντε (15) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση
γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δεκαπέντε (15) χρόνια συμπληρωμένα ως είκοσι (20) χρόνια , απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση
δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από είκοσι (20) χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.
Με 80% του κατώτατου μισθού οι νεοπροσλαμβανόμενοι

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι νέες διατάξεις δεν χρειάζεται να εγκριθούν από τη Βουλή, καθώς ουσιαστικά υλοποιείται ο νόμος για τον Μνημόνιο. Το ΠΔ θα κατατεθεί στο ΣτΕ για να κριθεί η συνταγματικότητά του. Δύο μήνες μετά αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή. Ο Α. Λοβέρδος θα ζητήσει από το ΣτΕ να επεξεργαστεί κατά προτεραιότητα το Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει ως προς τη συνταγματικότητά του, ώστε να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατόν.

Δήλωση Λοβέρδου

«Είναι η ηπιότερη παρέμβαση, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της» δήλωσε ο υπ. Εργασίας μετά από τη δημοσιοποίηση του Π.Δ. μιλώντας στο Mega. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε σε ένα πλαίσιο πολύ αυστηρό για τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα ευνοούν την ανταγωνιστικότητα μέσα σε ένα περιβάλλον ανεργίας που ξεπερνά το 12% και εξορθολογίζουν το σύστημα διατηρώντας όση περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι δυνατή, ενώ ταυτόχρονα αίρουν τη δημοσιονομική απειλή που έχει δημιουργήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα».

Αντιδράσεις

Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας η ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία τονίζει ότι το περιεχόμενο του ΠΔ, ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί, επισημαίνει ότι το απορρίπτει κατηγορηματικά και το επιστρέφει στον αποστολέα του ως επιεικώς απαράδεκτο. Η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

«Τα προεδρικά διατάγματα συνιστούν κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων. Εργάτες, εργάτριες έχετε χρέος να ξεσηκωθείτε. Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που αποφασίζονται αυτές οι «διευκολύνσεις» για τις απολύσεις, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, που ενώ παρουσίαζαν πτώση της κερδοφορίας τους τα δύο τελευταία χρόνια, διατήρησαν όλες τις θέσεις εργασίας.

«Πρόκειται για τεράστια αντίφαση» σχολιάζουν συνδικαλιστές που δεν μπορούν να κατανοήσουν, όπως αναφέρουν, την εμμονή στην προώθηση «κινήτρων» για απολύσεις και σημειώνουν ότι εάν πραγματικά στόχος των μέτρων αυτών είναι η προσέλκυση επενδύσεων, θα μπορούσαν οι ρυθμίσεις αυτές να ισχύσουν για νεοπροσλαμβανόμενους και όχι για μακροχρόνια εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Συνάντηση Λοβέρδου με την τρόικα

Με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν θα συναντηθεί την Πέμπτη, ο  Ανδρέας Λοβέρδος. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι επικεφαλής της «τρόικας» θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του Μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» ο χρόνος εργασίας 40 ετών για συνταξιοδότηση, σύνταξη στα 65 για όλους και βασική σύνταξη 360 ευρώ για 40 έτη εργασίας. 

nooz.gr

Posted on 16 Ιουνίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: