ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Ως κοινωνικός ανθρωπολόγος μπορώ πιστεύω να εκφέρω μια αντικειμενική γνώμη για το τι συμβαίνει ακριβώς σε αυτή τη χώρα. Είναι πεποιθησή μου πως όταν ακούγονται γνώμες από το σύνολο των επιστημονικών κλάδων μπορεί ο πολίτης να αποκτήσει μια σφαρική γνώση της κατάστασης που τον περικλύει και άρα να μπορεί να είναι ελεύθερος να δράσει βασισμένος σε πραγματικά επιχειρήματα.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος καθώς δε το θεωρώ σκόπιμο να αναλωνόμεθα σε περιττά λόγια.

Σας ζητώ να διαβάσετε όλο το κείμενο για να μη «χαθείτε» είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι θέλω να πω. Δυστυχώς πρέπει να πως καποια βασικά πράγματα προτού μιλήσω για τα θέματα που μας καίνε αλλά εχετε μου επιστοσύνη και διαβάστε ΟΛΑ όσα γράφω γιατί οδηγούνε κάπου…


Καταρχάς, για να μη σας στέλνω όλους στο Wikipedia.com σε μια προσπάθεια να κατανοήσετε το αντικείμενο της επιστήμης μου επιτρέψτε μου να σας συστήσω εγώ ο ίδιος στον κόσμο της κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Αντίθετα από τις περισσότερες επιστήμες του ανθρώπου, η κοινωνική ανθρωπολογία είναι ένας σχετικά νέος κλάδος, τέκνο της κοινωνιολογίας και της εθνογραφίας.

Στόχος της κοινωνικής ανθρωπολογίας είναι η συγκριτική μελέτη των πολιτισμών και των κοινωνιών του ανθρωπίνου γένους με στόχο τη διατύπωση καθολικών κανόνων που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, δράση και πολιτισμική αναπαραγωγή του ανθρώπου εντός του κοινωνικού συστήματος.

Σας μπέρδεψα, το ξέρω. Επιτρέψτε μου να το θέσω πιο απλά: Ο ανθρωπολόγος μελετά τον άνθρωπο σαν κοινωνικό ον και τη δράση του μέσα σε κάθε κοινωνία του κόσμου. Θα φτάσω όσο πιο σύντομα μπορώ στο ζητούμενο , δηλαδή στο σχολιασμό της τωρινής κατάστασης στην Ελλάδα, μόνο σας ζητώ λίγη υπομονή. Πρέπει να αντιληφθείτε τον τρόπο σκέψης μου.

Θα ξεκινήσω με το αξίωμα ότι δεν υπάρχουν κατώτεροι ή ανώτεροι πολιτισμοί ή κοινωνίες. Αυτό ζητώ να το βάλουν καλά στο μυαλό τους τα ακραία στοιχεία που πιστέυουν ότι αφηρημένες και όπως πρόσφατα αποδείχτηκε αποτυχημένες έννοιες όπως «Ευρώπη» και «Δυτικός Κόσμος» συνιστούν δείγματα εξελιγμένης και πολιτισμένης ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν εξελιγμένοι άνθρωποι. Υπάρχουν απλά διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι. Πιστέψτε με όταν σας το λέω με το χέρι στην καρδιά ότι δε διαφέρουμε από τους Ναβιγκάρα της Αμαζονίας ή τους Νουέρ του Σουδαν στο ελάχιστο ως προς τα κοινωνικά δομικά μας χαρακτηριστικά.

Θέλω να το καταλάβατε. Ο δυτικός άνθρωπος, ο Ευρωπαίος, Ο Αμερικάνος, Ο Άγγλος, Ο Έλληνας, Ο Αλβανός, ο Νουέρ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΣ

Δεν υπάρχει αυτό που λέμε εξέλιξη. Ο κάθε ανθρώπινος πολιτισμός ζει όπως ακριβώς θέλει και τον συμφέρει να ζει. Πιστέψτε με. Το τι εμείς οι Δυτικοί θεωρούμε κριτήριο για πρόοδο και εξέλιξη (πχ την ανάπτυξη βιομηχανίας, τη διαστημική τεχνολογία, την ιατροφαρμακευτική) δε σημαίνει ότι το ίδιο κριτήριο για το τι είναι εξέλιξη το έχουν όλοι.

Δεν είμαστε ηγετικές μορφές εμείς οι Δυτικοί που πρέπει να επιβάλουμε το τι θεωρούμε εμείς ως εξέλιξη και πρόοδο στους άλλους ανθρώπους στον κόσμο. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό: Δεν είμαστε το μόνο ανθρώπινο είδος στον πλανήτη. Όσα ντοκιμαντέρ έχετε δει με ψηλούς μαυρους ημίγυμνους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται στις απέρνατες αφρικανικές ζούγκλες θέλουν απλά να σας κάνουν να νομίζετε ότι εμείς οι Δυτικοί ζούμε καλύτερα.

ΔΕ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Για να σας το κάνω πιο λιανά, το πραγματικό κριτήριο για την επιτυχία ενός πολιτισμού στην «εξέλιξη» είναι το εάν το κοινωνικό του σύστημα του προσφέρει επιβίωση, ευημερία και ευτυχία στα άτομα που τον αποτελούν.

Με άλλα λόγια μπορεί να πάει ένας δυτικός να «κάνει το μάγκα» σε έναν Νουέρ. Να του πει ότι είναι απολίτστος, αγράμματος ότι είναι δολοφόνος επειδή σκότωσε κάποιον συμπατριώτη του και άρα είναι ανάξιος ασχολίας.

ΛΑΘΟΣ

Ο Νουέρ είναι ένας άλλος ΤΥΠΟΣ ανθρώπου. Δεν είναι ο ΔΥΤΙΚΟΣ τύπος ανθρώπου και μάλιστα δε θέλει να είναι. Και εξηγώ
Τον Νουέρ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το ότι είναι «απολίτιστος» γιατί είναι απολίτιστος σύμφωνα με τα κριτήρια του λευκού ανθρώπου για το τι σημαίνει να είσαι απολίτιστος. Μπορεί (όπως και ισχύει) ο πολιτισμός του Νουέρ να του λέει ότι είναι όχι μόνο λογικό αλλά και πρέπον να σκοτώσεις κάποιον που ήγε να σου κλέψει το κοπάδι με τα ζώα σου γιατί έτσι κρατάς την τιμή και την υπερηφάνειά σου μέσα στην κοινωνία. Ξαναλέω ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ.

Τον Νουέρ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το ότι είναι αγράμματος. Αγράμματος είναι σύμφωνα με τον Νουέρ ο λευκός που αδυνατεί να βρει το δρόμο του μέσα στη ζούγκλα. Και αυτό είναι το μόνο που μετράει για το Νουέρ και καλά κάνει.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΤΙΣΜΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ «ΚΑΛΑ» ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ (ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΑ.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΝΩΜΗ, Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΟΧΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ; ΩΡΑΙΑ.

Εφόσον λοιπόν το κοινωνικό σύστημα είναι πετυχημένο στην περίπτωση των Νουέρ και κάθε Νουέρ τότε μπορώ να προχωρήσω στο να σχολιάσω το τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει αποτύχει σε ότι αφορά το κοινωικό σύστημά της. Οι Νουέρ με άλλα λόγια ζούνε καλύτερα από εμάς. Ναι πιστέψτε το. Και ξαναλέω ζούνε καλά σύμφωνα με το τι πιστεύουν εκείνοι ότι σημαίνει το «ζω καλά». Και στην τελική αυτό μετράει. Να πιστεύεις ότι ζεις καλά. Μόνο τότε ζεις ουσιαστικά «κάλα».


Αν προσπαθήσετε να μου φέρετε ως παράδειγμα τα εκατομμύρια παιδάκια που πεθαίνουν κάθε μέρα στην Αφρική σας ξαναλέω πως εγώ μιλάω για κοινωνικά συστήματα και το πόσο πετυχημένα είναι και όχι για το τι εγκλήματα έκανε ο Δυτικός κόσμος στην Αφρική προσπαθώντας δήθεν να την «εκπολιτίσει». Τα παιδάκια αυτά πεινάνε γιατί ο Δυτικός κόσμος «έβαλε το χεράκι του» όταν λήστεψε την Αφρική από τον ορυκτό της πλούτο, κηνύγησε και σκότωσε τους ανθρώπους της και τους «μόλυνε» με τα δυτικά κριτήρια για το τι είναι καλή ζωή.

Δεν υπάρχει το ρήμα «εκπολιτίζω» δεν υπάρχει το «να σε κάνω άνθρωπο, να σταματήσεις να είσαι ζώο» αυτό είναι η άποψη του Λευκού- Δυτικού ανθρώπου για το τι είναι ζώο και απολίτιστος άνθρωπος!!!! ΤΟ ΧΡΕΟΣ/ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ. Κανένας ανθρώπινος πολιτισμός δεν είναι περισσότερο ανθρώπινος ή λιγότερο ανθρώπινος.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ

Ο Νουερ θα σας πει ότι η ζωή του είναι δύσκολη. Ότι πρέπει να προστατεύει τα κοπάδια του από κλέφτες και να σκοτώνει όσους πάνε να σκοτώσουν τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητάς του. Αυτό δεν τον κάνει άγριο ή απολίτιστο. Τον κάνει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. Δε νομίζω ότι μπορώ να το τονίσω πιο πολύ!
Σε εμάς μπορεί να φαίνεται βάρβαρο γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός μας που μας αποτρέπει από το να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Ο πολιτισμός του Νουέρ του λέει όμως διαφορετικά πράγματα που δεν είναι παράλογα όμως! Παράλογα είναι για εμάς πάλι γιατί ο πολιτισμός μας μας λέει ότι είναι παράλογα!

Νομίζετε όμως ότι εμείς οι Δυτικοί δεν έχουμε προβλήματα; Το ΔΝΤ τι είναι; Μεταξύ μας εγώ θα προτιμούσα να είχα έναν πολιτισμό που σου επέβαλε να σκοτώσεις τον κλέφτη του κοπαδιού σου και έπειτα ηρέμησε παρά να ανησυχώ για τον αν τα παιδιά μου θα ζήσουν σα ζητιάνοι στα επόμενα χρόνια που έρχονται.

Καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω; Μην έχετε αυταπάτες ότι είμαστε λοιπόν εξελιγμένοι γιατί μόνο εξελιγμένοι δεν είμαστε. Μάλιστα είμαστε τόσο απολίτιστοι που κάναμε το γιγαντιαίο σφάλμα να στηρίξουμε τους πυλώνες των κοινωνιών μας σε μηχανισμούς όπως οι διεθνείς αγορές και οι κρατικοί μηχανισμοί και οικονομικές- νομισματικές ενώσεις.

Πίσω λιγάκι στους Νουέρ που είναι ένα από τα αγαπημένα μου εθνογραφικά παραδείγματα.

Θα μου πείτε (και λογικό θα μου φανεί) το εξής: Κάτσε ρε φιλαράκι μη τα ισοπεδώνουμε όλα! Εσύ τώρα αυτά που μας λες μας τα λες γιατί χρησιμοποείς υπολογιστή, ένα θαύμα της τεχνολογίας που ιδρώτας αιώνων ξοδεύτηκε στο να φτιαχτεί. Είναι δυνατόν οπότε να βάζεις εμένα και εσένα στην ίδια θέση με τον κάθε ξυπόλητο στη ζούγκλα που δεν ξέρει πόσο κάνει ένα και ένα;

Θα σας απαντήσω αμέσως:
ΣΤΑ @@ του ξυπόλητου στη ζούγκλα για τον υπολογιστή και στα @@ του που δεν ξέρει πόσο κάνει ένα και ένα. ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!!!! ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΛΓΕΒΡΑ ΟΥΤΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 1000 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ. ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ.
ΣΤΑ @@ ΤΟΥ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ.

Καταλαβαίνετε που το πάω; Σας ανοίγω λιγάκι το μυαλό; Χρειάστηκα τουλάχιστον 3 χρόνια για να αποδεχτώ την αλήθεια. Το γεγονός δηλαδή όχι μόνο ότι δεν είμαι εξελιγμένος αλλά και το γεγόνος ότι ο δικός μου ο δυτικός πολιτισμός είναι τόσο αποτυχημένος και ηλίθια κατασκευασμένος που πλέον δε μπορεί να μου εγγυηθεί ότι τα παιδιά μου θα ζήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Αντίθετα ο Νουέρ ξέρει ότι αφήνει το κοπάδι του σε καλά χέρια, στους αγαπημένους του γιους και ακόμα και αν σκοτωθεί από το λιοντάρι ή κάποια ασθένεια που η δική μας η μοντέρνα τεχνολογία ξέρει να καταπολεμά, στην πραγματικότητα δεν τον ενδιαφέρει γιατί το κοινωνικό του σύστημα πέτυχε. Τα παιδιά του θα κληρονομήσουν τα ζώα του που εκείνος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του φρόντισε να είναι όσο περισσότερα και υγιή γίνεται. Και αυτό του φτάνει για να είναι χαρούμενος. Τόσο απλά.

Η κοινωνία στην οποία ζει έχει πέτυχε γιατί αυτό ακριβώς που υποσχέθηκε του το έδωσε. Ευτυχία.

Τώρα δείτε και εμάς. Σας φαίνεται ότι η δική μας κοινωνία, η τόσο πολυσυζητημένη, τεχνολογικά ανεπτυγμένη, με πανίσχυρα οικονομικά κέντρα και εξουσίες, με τράπεζες και επιχειρήσεις μας έφερε τελικά ευτυχία;

ΟΧΙ.

Φάτε την παπάρες φίλοι μου, ο Αφρικάνος ξυπόλητος και απολίτιστος όπως τον θεωρούμε όλοι ΝΙΚΗΣΕ. ΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Σας απέδιεξα ότι ο πολιτισμός και η κοινωνία του Νουέρ είναι πιο πετυχημένη από τη δική μας. Ακόμα και αν τον δολοφονήσουν βίαια (κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στους Νουέρ) το κοινωνικό του σύστημα έχει πετύχει γιατί ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΥΕΡ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ. Πολλοί είναι και άλλοι πολιτισμοί που τους θεωρούμε πρωτόγονους οι οποίοι έχουν καλύτερα συστήματα κοινωνικής συνοχής και διακυβέρνησης. Λέω ξανά, επιτυχημέν σύμφωνα με εκείνους. Και αυτό είναι που μετράει και τα κάνει όντως πετυχημένα.

Αυτό είναι λοιπόν και το αληθινό στοίχημα που παλεύει κρυφά (σιγά μη το έλεγαν μπροστά μας) να πετύχει πλέον ο Δυτικός κόσμος. Μας παίρνει πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα πίσω έτσι ώστε όταν μας τα ξαναδώσει πάλι πίσω ύστερα από δεκαετίες να τον θεωρήσουμε πετυχημένο ως κοινωνικό σύστημα. Ο καπιταλισμός, η υπερκατανάλωση, το αμερικάνικο όνειρο, ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ γιατί δεν ετιάζαν εκεί που πρέπει στο να κάνουν δηλαδή τον άνθρωπο ευτυχισμένο εντός της κοινωνίας του.

Φυσικά δε μπορούμε να ζήσουμε σα Νουέρ και ούτε προτείνω κάτι τέτοιο. Μακάρι να μπορούσαμε αλλά δε μας το επιτρέπει ο πολιτισμός μας και καλά κάνει. Αφού ο ξυπόλητος μπορεί να έχει τα δικά του κριτήρια για το τι είναι επιτυχία και ευτιχία στη ζωή το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς.

Μπορούμε επιτέλους να εξορθολογίσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Να ηρεμήσουμε. Να πείσουμε τους εαυτούς μας πως καμιά ανάγκη δεν έχουμε το πολυτελές αμάξι ή την ακριβή τσάντα για να εντυπωσιάσουμε το άλλο φύλο. Μας φτάνουν τα απλά αυτοκινητάκια και οι απλές τσάντες.

Το φαινόμενο του υπερκαταναλωτισμού είναι αυτό που μας καβάλησε κυριολεκτικά και σαν ιδεολογικά και μας έκανε να νομίζουμε ότι αυτός είναι ο αυτοσκοπός με τον οποίο επί δεκαετίες διακιολογούσαμε σαν ανθρώπινο σύνολο εκφράσεις όπως το «Πήγαινε μπροστά παιδί μου» και το «Το να θες περισσότερα σημαίνει ότι θα πας μπροστά.»

Να πάνε να αυτωθούνε οι ηλίθιες φαντασιώσεις μας περί ανάπτυξης και κουραφέξαλα. Ξεχάσαμε που βρίσκεται η πραγματική επιτυχία και η πραγματική ευτυχία του ανθρώπου και τώρα έρχεται ο ξυπόλητος ο Νουέρ από τη ζούγκλα και μας δείχνει πόσο ανόητοι είμαστε. Ξεχάσαμε τα πάντα εκτός από την οικονομία.
Να παέι να απαυτωθεί η οικονομία. Η οικονομία είναι δευτερογενής τομέας που αν και έτσι φαίνεται δεν εξασφαλίζει την επιβίωση. Την επιβίωση την εξασφαλίζει η κοινωνία, σε εμάς τους δυτικούς το κοινωνικό κράτος το οποίο φυσικά εδώ στην Ελλάδα το ξεχάσαμε προ πολλού.

Οφείλουμε να κατασκευάσουμε από την αρχή όλο το σύστημα ιδεών μας. Με το να μοιράσουμε και να αυξήσουμε τα εισοδήματα του κόσμου (κάτι που φυσικά και πρέπει να γίνει) θα πέσουμε στο ίδιο τρυπάκι από το οποίο πασχίζουμε τώρα να βγούμε.

Πρέπει να δώσουμε πολιτισμό, υγεία, εκπαίδευση και ασφάλεια στον κόσμο γιατί αυτά πραγματικά χρειάζεται. Για να σας το πω απλά αυτά είναι ακριβώς τα πεδιά του κοινωικού κράτους που κάνουν εμάς τους Δυτικούς ανθρώπους να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Όπως ο Νουέρ είναι ευτυχισμένος όταν βλέπει τα παιδιά του να χειρίζονται με δεξιότητα τα κοπάδια των ζώων του έτσι και ο Δυτικός άνθρωπος είναι ευτυχισμένος γνωρίζοντας ότι τα δικά του παιδιά θα σπουδάσουν και θα βρουν σίγουρα δουλειά.

Διαφορετική προσέγγιση, ίδιος στόχος: Η ανθρώπινη ευτυχία. Αυτή οφείλουμε να αποκτήσουμε και να θεμελειώσουμε σαν κράτος και έθνος. Οι Νουέρ μας δείχνουν το δρόμο.

Ζητάω επισήμως αν και όταν επιτευχθεί μια εθνική συνεννόηση μεταξύ των Ελλήνων να ακουστούν αυτές οι θέσεις που αποτελούν ουσιαστικά τα αιτήματα της επιστήμης μου από το κράτος.

Το κράτος αποτυγχάνει όσο δεν σκέφτεται με γνώμονα τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι η κοινωνία. Το έθνος δεν είναι ένα ένδοξο παρελθόν όπως ο Καρατζαφέρης και οι όμοιοί του θέλουν να πιστέυετε. Το έθνος δεν είναι κάτι σταθερό, αλλάζει μαζί με τους ανθρώπους που το εκπροσωπούν!

Ο Έλληνας του 1821 και του 500 π.Χ διαφέρει ριζικά από το σύγχρονο Έλληνα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο σύγχρονος Έλληνας δε γράφει εθνική ιστορία! Ποιος ανόητος υπονόησε πως το έθνος το ελληνικό σταμάτησε στο 1821 και στην κλασσική αρχαιότητα; Σιγά τα αυγά! Ο συγχρονος Έλληνας είναι εξίσου ικανός να δημιουργήσει εθνική ιστορία όπως έτσι και αλλιώς το κάνει αυτή τη στιγμή που γράφω. Απλώς μέχρι τώρα μόνο στασιμότητα μπορεί να επιδείξει γιατί δεν αντιδρά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται το έθνος- κράτος του από την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης. Το ελληνικό έθνος όπως και το κάθε έθνος γράφει την ένδοξη ιστορία του με το δευτερόλεπτο!

Που θέλω να καταλήξω;
ΜΗ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ. ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΗΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Αν το καταφέρουξε αυτό νικήσαμε. Και όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλος ο Δυτικός κόσμος.

Δε θα σχολιάσω τη γελοία πολιτική που ασκείται τη χώρα μας και στο Δυτικό κόσμο γενικότερα νομίζω ότι όλοι έχουμε πλέον μια ιδέα του ξεπεσμού της. Προσπαθήστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από το άρθρο μου για την πολιτική που ασκείται στη χώρα μας. Γνώμη μου είναι ότι απλά «Έχουμε χάσει τη μπάλα»

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά του blog που μπήκαν στον κόπο να με διαβάσουν. Προσπάθησα και πέτυχα ελπίζω να σας δώσω μια γεύση από το τι προσπαθεί να πει η επιστήμη μου στον κόσμο. Αν δεν το πιάσατε σας ζητώ να δείξετε υπομονή και να διαβάσετε ΟΛΑ όσα γράφω σε αυτό το άρθορ και όχι μόνο τον πολιτικό σχολιάσμό που κάποιοι συνηθίζουν να διαβάζουν αποκλειστικά παραλειποντας όλες τις άλλες πληροφορίες.

John Zer

Posted on 25 Ιουνίου 2010, in dk, Άρθρα-Σκέψεις, Διάφορα. Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Μπραβο, σωστες σκεψεις.

  2. πιστευω οτι ειναι πολυ δυνατο αλλα αυτη η παραγραφος:
    ΜΗ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ. ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΗΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
    δε με βρισκει συμφωνο…θρησκεια,εθνος,κρατος και συστημα πιστευω πως ειναι εννοιες που δε συναδουν με εναν καλυτερο κοσμο…χωριζουν τους ανθρωπους αντι να τους ενωνουν..

  3. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που «σηκώνει μεγάλη» συζήτηση. Ένα είναι σίγουρο,ή μάλλον μία είναι η αλήθεια, ότι οι μεγαλύτεροι πόλεμοι και σφαγές έχουν γίνει στο όνομα των θρησκειών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι θρησκείες ήταν η αιτία όλων αυτών των κακών. Μάλλον ήταν η αδηφάγος πρόθεση των λαών για επεκτατισμό. Κατά τ' άλλα πιστεύω στην διαφορετικότητα των λαών και δεν είναι αναγκαίο αυτή η διαφορετικότητα να μας χωρίζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: