ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον το μέτωπο στα ανατολικά της Καρύστου στην περιοχή Αετοράχη, ενώ επεκτείνεται περαιτέρω βορειοδυτικά το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Κοκκινόχωμα, σε χαράδρα.

Οι άνεμοι ευτυχώς έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Από τα 10-11 μποφόρ, που πυροδότησαν το βράδι του Σαββάτου την καταστροφική φωτιά, έχουν περιορισθεί στα 8-9 μποφόρ. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει, αφού όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νικόλας Τσόγκας «Η εξέλιξη των ανέμων είναι απρόβλεπτη. Παρόλα αυτά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χθες το βράδι» δήλωσε…


Η Πυροσβεστική είχε καταφέρει από νωρίς το μεσημέρι να περιορίσει τη φωτιά σε δύο μέτωπα αν και οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν αδύνατη την επιχείρηση από εναέριες δυνάμεις. «Δουλεύουμε συνέχεια από χθες τη νύχτα με τις επίγειες δυνάμεις. Προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά για να μην ανοίξει, όπως λέμε» είχε δηλώσει το μεσημέρι ο κ. Τσόγκας.

Στην περιοχή επιχειρούν 32 οχήματα με 67 πυροσβέστες και 51 πεζοπόροι. Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν δύο ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών, μια του δήμου και μια τοπικού συλλόγου.

Κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται από το μεσημέρι. Μόνο στον οικισμό Αετό προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερα σπίτια και σε προαύλιους χώρους περισσότερων κατοικιών. Στην περιοχή.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το βράδυ, από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ στον Αετό. Το πρώτο κρίσιμο 12ωρο επικράτησε πανικός. Όπως δήλωσε το πρωϊ στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Σπύρος Πλατυμέσης «όλο το βράδυ παραθεριστές έφευγαν πανικόβλητοι. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Με δυσκολία αναπνέαμε από τους καπνούς, ακόμη και στην παραλία. Ο δρόμος προς Χαλκίδα ήταν γεμάτος».

Αγροτουριστική περιοχή η Κάρυστος, καίγεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ ο κ. Πλατυμέσης, «πέρσι σαν σήμερα, είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρ.. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ, διότι δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες».

Τουριστικός προορισμός κοντά στην Αθήνα, με πολύ πράσινο, που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, η Κάρυστος διαθέτει ήδη ελεύθερες εκτάσεις για περαιτέρω οικοδόμηση. «Με το νόμο Τρίτση είχαν γίνει επεκτάσεις οικισμών και υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί. Άρα η διαθέσιμη για οικοδόμηση επιφάνεια είναι μεγάλη και επιπλέον οι τιμές είναι λογικές. Θεωρώ σχεδόν αδύνατον κάποιος άρρωστος νους να προκάλεσε τη φωτιά», πρόσθεσε ο κ. Πλατυμέσης.

Τεράστια οικολογική καταστροφή -Κάηκε το Φοινικόδασος Πρέβελης

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο Φοινικόδασος της Πρέβελη στο νομό Ρεθύμνου, από την φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.Στην ίδια περιοχή έχουν καεί μέχρι αυτή την ώρα, 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1000 στρέμματα δασικής. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί από φωτιά ο νομός Ρεθύμνου δεδομένης της τεράστιας αξίας που έχει για τον τόπο το φοινικόδασος. 
Στο δεύτερο μέτωπο φωτιάς, στα Ακούμια, 160 στρέμματα χορτολιβαδικής και αγροτικής έκτασης κατέκαψε η πυρκαγιά η οποία από το απόγευμα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο παρά την ένταση του ανέμου.

Η φωτιά στο Ροδάκινο, η οποία ενώ τα ξημερώματα είχε τεθεί υπό έλεγχο, αναζωπυρώθηκε το πρωί από τους ισχυρούς ανέμους και έχει κάψει ήδη 400 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 300 στρέμματα χορτολιβαδικής και 50 στρέμματα δάσους ενώ απείλησε και το χωριό. Το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Στα μέτωπα βρίσκονται 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες και 24 άτομα πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης.

Σε κατάσταση συναγερμού θα παραμείνουν καθ’ όλη την διάρκεια και της αποψινής νύχτας και της αυριανής ημέρας, μετά από εντολή του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο του νομού Ρεθύμνης, αλλά όλης της Κρήτης καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κατά τόπους πυρκαγιών αλλά και εκδηλώσεις νέων παραμένει πολύ υψηλός.

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Χαλκιδική
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε από άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η πυρκαγιά που έκαψε τριάντα στρέμματα δασικής έκτασης (χαμηλή βλάστηση) στην περιοχή Τρυπητή κοντά στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχείρησαν ένα ελικόπτερο, έξι οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Ιερισσού.

Υπό έλεγχο πυρκαγιές στην Κερατέα
Πυρκαγιές ξέσπασαν το απόγευμα της Κυριακής στην Κερατέα. Δασική έκταση κάηκε στην περιοχή Τογάνι, πριν η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο. Επί τόπου βρέθηκαν τριάντα πυροσβέστες με δέκα οχήματα, καθώς και ένα αεροπλάνο. Υπό μερικό έλεγχο στις 15.45 μέτωπο φωτιάς στο Δασκαλιό Κερατέας. 
Πυρκαγιές σε Λακωνία και Άραξο
Υπό έλεγχο επίσης δύο πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Η μία έκαψε χορτολιβαδική έκταση στο Οίτυλο Λακωνίας. Επί τόπου έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα και δύο αεροπλάνα. Η δεύτερη έκαψε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρο Βουνό στον Άραξο. Επί τόπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, έντεκα άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο. 

nooz.gr

Posted on 22 Αυγούστου 2010, in dk, Ελλαδικά, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε