ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ…

…σχέση με την υπόλοιπη Βοιωτία, καταδεικνύει επιδημιολογική μελέτη υπό την καθηγήτρια επιδημιολογίας Α. Λινού. Ίσως φταίει το μολυσμένο με χρώμιο νερό της περιοχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 
Η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα μεταξύ των κατοίκων των Οινοφύτων, είναι κατά 14% αυξημένη σε σχέση με τους κατοίκους της υπόλοιπης Βοιωτίας. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι στη διάρκεια των 11 ετών υπό διερεύνηση καταγράφηκαν 474 θάνατοι, από τους οποίους οι 118 από καρκίνο… 

Σχετικά με τα αίτια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πρόβλημα ενδέχεται να προκλήθηκε από το μολυσμένο με χρώμιο νερό της περιοχής – ζήτημα το οποίο ωστόσο όπως λένε χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Στη μελέτη πήραν μέρος 5.842 άτομα, που ήταν δημότες την περίοδο 1999-2009 αλλά και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σεούλ. Υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, ενώ η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ΣτΕ κάλεσε τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να λάβουν αυξημένα μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από τα απόβλητα που παράγουν, δικαιώνοντας κατοίκους που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού.  

nooz.gr

Posted on 26 Αυγούστου 2010, in dk, Βοιωτικά, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: