Κινήσεις Πολιτών : Μια άσκηση κοινωνικής δημοκρατίας και αφύπνισης

γράφει ο Κώστας Χαϊνάς

Σε πολλές πόλεις αλλά και σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες ακόμη και σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν συγκροτηθεί κινήσεις πολιτών για ένα φλέγον θέμα της περιοχής τους ή γενικότερα. Οι κινήσεις αυτές είναι ένα σχετικά νέο δημιούργημα και μάλιστα σε μια εποχή μιας γενικότερης κρίσης της κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης. Δημιουργούνται με απλό τρόπο άμεσης δημοκρατίας και οι συνελεύσεις των πολιτών αποτελούν το μοναδικό ίσως επίπεδο στο οποίο παίρνονται οι αποφάσεις με πνεύμα συναίνεσης, σύνθεσης και υπέρβασης των διαφορών……

 Οι ενεργοί πολίτες που συγκροτούν τις κινήσεις αυτές πολλές φορές δεν έχουν τις ίδιες πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογικές καταβολές, αλλά έχουν βρει ένα κοινό βηματισμό με αιχμή ένα ή περισσότερα προβλήματα που τους απασχολούν. Συνήθως είναι πολιτικοποιημένα άτομα που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ενταγμένα σε πολιτικούς φορείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν και άτομα τα οποία έχουν κάποια κομματική ένταξη. Οι ψηφοφορίες πολλές φορές είναι ενδεικτικές για να δείξουν περισσότερο την ισχύ των προτάσεων.

Οι πολίτες που συμμετέχουν όμως έχουν συνειδητοποιήσει την διαφορετικότητα του καθένα που συμμετέχει, την οποία όμως σέβονται και μέσα από την σύνθεση και την υπέρβαση την αναγάγουν από αδυναμία της κίνησης σε ισχυρό πλεονέκτημα. Οι συντονιστικές επιτροπές που εκλέγονται πολλές φορές στελεχώνονται από άτομα με διαθεσιμότητα. Τα φυσικά πρόσωπα που στελεχώνουν τις επιτροπές αυτές δεν είναι μόνιμα στις θέσεις αυτές, αλλά καλύπτονται περιοδικά από όλους τους πολίτες που συναποτελούν την κίνηση. Οι κινήσεις αυτές συναντήθηκαν πολλές φορές με συλλόγους περιβάλλοντος και άλλες πιο θεσμικές συλλογικότητες με αφορμή ένα ή περισσότερα προβλήματα.

Και μάλιστα έδωσαν πνοή και δυναμισμό στις συλλογικότητες αυτές που σε πολλές περιπτώσεις είχαν αδρανήσει, γιατί έτσι όπως είναι δομημένες και λειτουργούν, κουράζουν, επαναλαμβάνονται και γραφειοκρατικοποιούνται.

Ενώ οι κινήσεις πολιτών επειδή είναι άτυπες συλλογικότητες και έχουν μικρό χρόνο ζωής, μπορούν ευκολότερα να αυτοανανεώνονται και να συνεχίζουν με νέες μορφές και εκφράσεις.
 

Posted on 9 Σεπτεμβρίου 2010, in Άρθρα-Σκέψεις, Αλιαρτινά, Διάφορα. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

 1. Αγαπητοί αναγνώστες,

  ενόψει των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών, για πρώτη φορά στα χρονικά, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή και αγανάκτηση στις Θεσπιές.

  Μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες και νέοι, αγρότες κι επιστήμονες, είναι αποφασισμένοι να μην προσέλθουν στις κάλπες. Νιώθουν προδομένοι.
  Η πολιτεία για μία ακόμα φορά τους παραγκώνισε.
  Η πολιτεία για μία ακόμα φορά διέπραξε μια ιστορική αδικία.

  Η εθελοντική θυσία των 700 Θεσπιέων, αυτή η μοναδική στον κόσμο πράξη αυτοθυσίας, δεν ελήφθη καθόλου υπόψη από τους εφαρμοστές του σχεδίου «Καλλικράτης» και κανένας από αυτούς δεν μπήκε στον κόπο να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

  Υψηλά ιδανικά πέρασαν στο περιθώριο. Η ιστορία των αρχαίων Θεσπιών, με τις ιδιαιτερότητές της και τον πολιτισμό της, βρίσκεται στο πουθενά.

  Για πρώτη φορά οι Θεσπιείς δηλώνουν ΑΚΥΡΟ. Για πρώτη φορά οι Θεσπιείς θα τιμωρήσουν. Και δεν διστάζουν. Ούτε φοβούνται. «Τουλάχιστον, λένε, να διασώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Αρκετούς εξεφτελισμούς και προδοσία έχουμε δεχτεί.»

  Ορισμένοι προβληματίζονται και ρωτούν: «Μα κανείς δεν θα εκπροσωπήσει το χωριό μας στο νέο Δήμο;» Όλοι με μια φωνή και αγανάκτηση απαντούν «ΟΧΙ. Δεν χρειάζεται. Χαμένοι για χαμένοι. Τους είδαμε τόσα χρόνια.»

  Οι Θεσπιείς είναι αποφασισμένοι για όλα. Θα ψηφίσουν μόνον και μόνον ΤΟΤΕ, αν βρεθεί υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα στηρίξουν την αλλαγή του ονόματος του Δήμου σε «Δήμος 700 Θεσπιέων (λόγω μοναδικότητας) – Αλιάρτου» με ιστορική έδρα τις Θεσπιές (λόγω ιδιαιτερότητας, αρχαιολογικών χώρων και μουσείου) και έδρα τον Αλίαρτο.

  Ας το σκεφτούν πολύ καλά, λοιπόν, όσοι επιθυμούν την ψήφο των Θεσπιέων. Ως απόγονοι και συνεχιστές της ιστορίας των 700 Θεσπιέων, φωνάζουνε για μία ακόμα φορά «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: