ΝΕΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ … ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ!!!

Σκηνικά απείρου κάλλους, με λογιστικά γραφεία που … θα διώχνουν ή και θα «καρφώνουν» στην εφορία τους ίδιους τους πελάτες τους («δια νόμου» πλέον), προκαλεί ο νέος φορολογικός νόμος που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση και προβλέπει για τους φοροτεχνικοί λογιστές νέες ευθύνες, αρμοδιότητες, ελέγχους και εξοντωτικές κυρώσεις, καθώς αντιμετωπίζονται στο εξής από το νέο νόμο ως (συν-) υπεύθυνοι για τις «αβλεψίες» των πελατών τους.

Επιπλέον τους ανατίθεται το καθήκον να … καταδίδουν οι ίδιοι τους πελάτες τους (!) και  να υπολογίζουν  το » κοστούμι» (λογιστικές διαφορές) που προκύπτει από τις παραβάσεις που εντοπίζουν στα βιβλία τους…


Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι οι λογιστές φοροτεχνικοί είναι υπεύθυνοι, πέρα από την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν (ως προς τη μεταφορά από τα στοιχεία στα βιβλία και από τα βιβλία στις δηλώσεις) και για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και για την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων.

Θα υποβάλλονται και οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν

Ειδικότερα, τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες θα πρέπει να τις αποτυπώνουν αναλυτικά σε κατάσταση που θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (θα ισχύσει για τα εισοδήματα από το 2011).

Η νέα ρύθμιση, πρακτικά, στέλνει στα λογιστικά γραφεία σχεδόν … με το ζόρι όχι μόνο εταιρίες (που ούτως ή άλλως έχουν ήδη συνεργασία με τους λογιστές), αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και … εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι της «γενιάς των 700 ευρώ» αφού το ελεγκτικό αντικείμενο των ΔΟΥ περιορίζεται δραστικά και έτσι, όσοι δεν επιλέγουν να αναθέσουν τις δηλώσεις τους σε πιστοποιημένο με ψηφιακή υπογραφή λογιστή, θα στοχοποιούνται για επόμενους ελέγχους από την εφορία.

Ήδη πάντως, με την προοπτική ότι θα ελέγχονται απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, λογιστικά γραφεία «διώχνουν κόσμο» που αρχίζει να συρρέει για να τους αναλάβουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις περνούν τους υποψήφιους πελάτες από «προληπτικό έλεγχο» για το τι δαπάνες και πώς τις δήλωναν ως τώρα στα βιβλία τους.

Σε περίπτωση που τους βρουν «ανοιχτούς», με λάθη, παραλείψεις, μη εκπιπτόμενες δαπάνες κλπ στα βιβλία τους, τους ενημερώνουν για το τι θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, εφόσον τους αναλάβουν.

Φοροτέχνες λογιστές μάλιστα εκφράζουν επιπλέον ενδοιασμούς για το ενδεχόμενο, από τούδε και στο εξής, όπου βάζουν την υπογραφή τους για δηλώσεις και στοιχεία φορολογουμένου, να έχουν το φόβο να τους «καρφώσει» μελλοντικά κάποιος άλλος λογιστής που τυχόν θα αναλάβει μετά από αυτούς τον ίδιο πελάτη.

Οι χρεώσεις

Με την υποχρέωση πλέον που θα έχουν να βάζουν και την υπογραφή τους, οι λογιστές θα επιβάλλουν όμως αναγκαστικά και τις υψηλές χρεώσεις που προβλέπει ο «τιμοκατάλογος» με τις ελάχιστες αμοιβές που τους επιβάλλει το σωματείο τους. Για παράδειγμα, οι ελάχιστες χρεώσεις για το 2010 (χωρίς ΦΠΑ 23%) ορίζονται:

– ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ Ε1, Ε2, Ε3 σε 300,00 €
– ΕΚΔΟΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ μέσω taxisnet σε 30,00 €
– ΔΗΛΩΣΗ ΕΤΑΚ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ανά 2 ακίνητα) σε 50,00 €
– ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Β’ κατ. Ε3, Ε5 σε 400,00 €
– ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ Φ.Π.Α. Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ σε 150,00 €
– ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ-ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ σε 100,00 € (για κάθε 100άδα τιμολογίων)
– ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ σε 50,00 €
– ΟΡΙΣΤΙΚΗ Φ.Μ.Υ. Ε7 έως 15 άτομα  σε 150,00 €
– ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΩΝ από 100,00 €
– ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕΣΩ TAXISNET (internet) σε 50,00 €
– ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ μέσω taxisnet σε 100,00 €
– ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ σε 200,00 €
– ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ σε 300,00 €
– ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ Ε.Π.Ε. ΚΑΙ Α.Ε.     σε 400,00 €
– ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ από 150,00 €

protothema.gr

Posted on 8 Οκτωβρίου 2010, in dk, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: