ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤ

Από τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τα ειρωνικά και ρατσιστικά συνθήματα ομάδας πολιτών και την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στιγματίστηκε η έναρξη της συναυλίας κατά της μισαλλοδοξίας στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.
Με γιουχαΐσματα, παρατεταμένα συνθήματα και ειρωνικά χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια περίπου 2000 άτομα που ήταν συγκεντρωμένα έξω από τον περίβολο του ναού και στα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών…


Ο ανώτατος πολιτειακός άρχων έφτασε στον Άγιο Παντελεήμονα υπό τους ήχους ειρωνικών και ρατσιστικών συνθημάτων. «Ο λαός απαιτεί ο Παπούλιας στο κλουβί», «καλωσήρθες στην Τουρκία» και «καλωσόρισες Ταγίπ Ερντογάν» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν μέσα από τις ομάδες των συγκεντρωμένων και εμφανώς εξαγριωμένων διαδηλωτών, την ώρα που ο Κάρολος Παπούλιας ανέβαινε τα σκαλιά του ναού υπό την προστασία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας.

Ενδεικτικό της έντασης και της έκτασης των υβριστικών και ρατσιστικών συνθημάτων ήταν πως οι υπεύθυνοι της συναυλίας αναγκάστηκαν να αυξήσουν την ένταση των ηχείων προκειμένου να καλυφθούν οι φωνές διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και διαδηλωτές που νωρίτερα το μεσημέρι είχαν διαμαρτυρηθεί στην πλατεία Συντάγματος και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατά της Κάρτας του Πολίτη.

Εκατοντάδες πιστοί, κυρίως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, αλλά και αρκετοί μετανάστες που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία από κοντά έμειναν έξω από τον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς μετά την άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας και των επίσημων προσκεκλημένων οι πόρτες του ναού έκλεισαν και απαγορεύθηκε η είσοδος, για λόγους ασφαλείας, όπως υποστήριξαν οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τους πολίτες και τους παρισταμένους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τον περίβολο της εκκλησίας, που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στα γύρω στενά .

Στη συναυλία εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραβρίσκονται η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος.

Στο λόγο που εκφώνησε πριν από τη συναυλία, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «η εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει του ανθρώπους όπως και η μουσική» και επισήμανε «ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η εκκλησία θα πρέπει να συμβάλει στην παραγωγή πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος δήλωσε πως «πρόκειται για μια εκδήλωση ενότητας, με στόχο της ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, με στόχο να προβληθεί ο λόγος, ο σεβασμός και ο διάλογος και να αναδειχθεί στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι ο πολιτισμός ενώνει».

Ακολουθεί η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου

«Το νόημα των Χριστουγέννων μας το δίνουν δύο απλές φράσεις που θα ακούσουμε στη σημερινή εκδήλωση: «Ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ σήμερον ἡνώθησαν τεχθέντος τοῦ Χριστοῦ. Σήμερον Θεός ἐπί γῆς παραγέγονε καί ἄνθρωπος εἰς οὐρανούς ἀναβέβηκε». Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει κατά χάριν Θεός, να θεωθεί. Σε όλες τις εποχές αυτή η πορεία υπήρξε δύσβατη, όχι όμως ακατόρθωτη. Γιατί αυτή η πορεία απαιτεί ο άνθρωπος να βγει από τον εαυτό του και την εγωπάθειά του. Να αναζητήσει και να συναντήσει τον άλλον άνθρωπο που δεν είναι η κόλασις, αλλά η χαρά του. Η Εκκλησία γι’ αυτό υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι «ίνα ώσι εν».

Η τέχνη της μουσικής και η δημιουργικότητα του ανθρώπου ενισχύουν προς την πορεία αυτή. Γι’ αυτό και η σημερινή μουσική εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά όλοι μαζί τους χυμούς που έθρεψαν τις ψυχές των προγόνων μας και γέννησαν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης των ιδεολογιών, της ψευδεπίπλαστης διανόησης, του ευτελισμού της καλλιτεχνικής και της πνευματικής δημιουργίας και την υποταγή αυτών στον αδηφάγο καταναλωτισμό έχουμε αναπόδραστο καθήκον να συμβάλλουμε ως Εκκλησία στην παραγωγή πολιτισμού».

Posted on 12 Δεκεμβρίου 2010, in dk, Εκκλησία, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: