ΥΠΕΚΑ: Πρόστιμο ύψους 344.300 ευρώ στην εταιρεία «BIOCOMPOST A.B.E.E.» για τις εγκαταστάσεις στην Αλίαρτο

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Επιβολή προστίμου σε εταιρεία για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις
Πρόστιμο ύψους 344.300 ευρώ επιβλήθηκε, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην εταιρεία «BIOCOMPOST A.B.E.E.» ΧΑΡ. ΜΥΓΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της στο Δήμο Αλιάρτου Βοιωτίας…
Η εταιρεία, είχε προβεί σε παράνομη μεταφορά και ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων. Συγκεκριμένα:
  • Διαχειριζόταν απόβλητα χωρίς να διαθέτει την άδεια διαχείρισης που προβλέπεται στη νομοθεσία για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
  • Δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών.
  • Δεν τηρούσε όλους τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους, ειδικότερα ως προς τα μέτρα πρόληψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο χώρο ωρίμανσης και στην αποθήκευση των πρώτων υλών με συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
  • Δεν τηρούσε με ορθότητα και σαφήνεια στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες και το είδος των αποβλήτων που αποθηκεύτηκαν, αξιοποιήθηκαν ή διατέθηκαν με συνέπεια τη δημιουργία δυσχερειών στον έλεγχο και στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων στη μονάδα.
  • Δεν αποτύπωνε τις πραγματικές ποσότητες και το είδος των αποβλήτων που διαχειριζόταν στις ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις διαχείρισης αποβλήτων, που είχαν κατατεθεί στην αρμόδια αρχή.
  • Διαχειριζόταν και απόβλητα που εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, χωρίς να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας και χωρίς να διασφαλίζεται ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα για τις εγκαταστάσεις λιπασματοποίησης των αποβλήτων αυτών.
  • Χρησιμοποιούσε, χωρίς άδεια, νερό από παρακείμενο κανάλι (παραπόταμος Βοιωτικού Κηφισού), για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγικής της διαδικασίας.
 Ο σχετικός φάκελος έχει ήδη διαβιβασθεί στον οικείο Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων.

ypeka.gr

Posted on 20 Δεκεμβρίου 2010, in dk, Αλιαρτινά, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. που ακριβώς βρίσκεται το συγκεκριμένο εργοστάσιο

  2. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!!! ΣΤΟ : envthink.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: