Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Τυνησία – Η Γαλλία δεν δέχτηκε τον τυνήσιο πρόεδρο

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να δώσει άδεια στον φυγά πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν αλ Αμπεντίν Μπεν Άλι να εισέλθει στη Γαλλία, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα επίσημες πηγές. Τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα LCI και i-Tele δεν προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την άρνηση του Σαρκοζί να δεχθεί σε γαλλικό έδαφος τον Μπεν Άλι.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε παράλληλα ότι ο Μπεν Άλι κατευθύνεται αεροπορικώς προς τον Κόλπο. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο ο Μπεν Άλι κατευθύνεται στο Κατάρ.Το δίκτυο προσθέτει επίσης πως η σύζυγος του Μπεν Άλι Λέιλα Τραμπέλσι βρίσκεται από πολλών ημερών στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που έχει έδρα του το Ντουμπάι, επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές για να τονίσει με τη σειρά του πως η χώρα στην οποία κατευθύνεται ο Μπεν Άλι είναι όντως το Κατάρ.

Ο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, εγκατέλειψε τη χώρα την Παρασκευή αντιμέτωπος με πρωτοφανή κρίση, που πυροδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την υψηλή ανεργία, μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που επεκτάθηκαν και στην πρωτεύουσα Τύνιδα.

Τελευταία του κίνηση ως πρόεδρος ήταν να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να παραδώσει την εξουσία στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι.

Η κρατική τηλεόραση της Τυνησίας μετέδωσε το προεδρικό μήνυμα: «Μετά τις πράξεις βίας αποφασίστηκε να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για την προστασία των Τυνήσιων πολιτών.Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν χρήση των όπλων τους εάν κάποιος ύποπτος δεν υπακούει στις εντολές τους και, τρίτον, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον από τις 5 το απόγευμα σήμερα (τοπική ώρα) μέχρι τις 7 το πρωί».

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε ότι, με τη στήριξη του στρατού, αναλαμβάνει προσωρινά και την προεδρία της χώρας, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την τάξη και τη σταθερότητα και θα σεβαστεί το σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων.

Συνεχίζονται οι ταραχές
 
Ωστόσο, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Τύνιδας συνεχίζονταν και ένας ξένος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο. Η ομάδα των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Μπουργκίμπα και Παρί στο κέντρο της Τύνιδας άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

«Μπεν Άλι, δολοφόνε», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές. Αστυνομικοί, που καταλήφθηκαν από πανικό, αναδιπλώθηκαν στη Λεωφόρο Μπουργκίμπα και οι διαδηλωτές πέταξαν πίσω τα δακρυγόνα προς την κατεύθυνσή τους.

Ένας αστυνομικός έριξε από πολύ κοντά σε έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου EPA ένα δακρυγόνο, το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να αιμορραγεί προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο.

Το βράδυ της Πέμπτης άλλοι 13 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Τύνιδα παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ο Μπεν Άλι ότι η αστυνομία θα σταματούσε να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των εκτεταμένων επεισοδίων σε όλη τη χώρα, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Τυνησία, ενώ γερμανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία αποφάσισαν να επαναπατρίσουν περίπου 2.000 τουρίστες.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αστυνομία απαγόρευσε σε έναν άνεργο απόφοιτο πανεπιστημίου να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια. Στην απελπισία του, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε λίγο αργότερα από τα εγκαύματα, που είχε υποστεί.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.
 nooz.gr

Διαβάστε ποιος είναι ο άνθρωπος που έμεινε επί 23 χρόνια στην ηγεσία της Τυνησίας και από πρόεδρος κοινής αποδοχής έγινε «κόκκινο πανί» για το λαό του.

Στρατιωτικός καριέρας, γεννήθηκε στο Χαμάμ Σους και φοίτησε στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σεν-Σιρ, στη Γαλλία και την Ανωτάτη Σχολή Πληροφοριών και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα απέκτησε το βαθμό του στρατηγού και το 1984 διορίστηκε αρχικά υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας και κατόπιν υπουργός Εσωτερικών. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μέχρι την ανατροπή του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Στις 7 Νοεμβρίου 1987 διαδέχτηκε τον ασθενή Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τον «πατέρα της ανεξαρτησίας» της χώρας. Όλοι οι Τυνήσιοι, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, χαιρέτισαν την αλλαγή που έγινε «χωρίς βία και αίμα» αν και ορισμένοι δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν «ιατρικό πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του τον θεωρούσαν «σωτήρα» της χώρας, αναγνωρίζοντάς του ότι έθεσε τις βάσεις για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την καταστολή του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία ο Μπεν Άλι κατήργησε την ισόβια προεδρία που είχε καθιερώσει ο Μπουργκίμπα και περιόρισε το χρονικό διάστημα του προέδρου της χώρας σε μόνο τρεις θητείες. Ακολούθησε τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική «αλληλεγγύης», δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο για τους φτωχούς και αναπτύσσοντας ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ευνοϊκών πολιτικών για τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα όμως, το καθεστώς του σκλήρυνε, καταστέλλοντας κάθε αντιπολίτευση απ’ όπου και αν προερχόταν, είτε από την Αριστερά είτε από τους ισλαμιστές, που συλλαμβάνονταν κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1990. Επέβαλε επίσης περιορισμούς στον Τύπο και στα συνδικάτα, που καταγγέλλονταν από τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, ζούσαν εξόριστοι.

Δηλώνοντας υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού «χωρίς βιασύνες», το 1994 εισήγαγε τον πλουραλισμό σε «μικρές δόσεις» και πέντε χρόνια αργότερα οργάνωσε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Τυνησίας, τις οποίες κερδίζει με ποσοστό 99,4%. Το 2002 ωστόσο οργανώνει δημοψήφισμα τροποποιώντας το σύνταγμα ώστε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία μετά τη λήξη της τρίτης θητείας του. Στις εκλογές του 2004 επανεκλέγεται με ποσοστό 94,48%.

Ο 74χρονος Μπεν Άλι εξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Τυνησίας το 2009, με ποσοστό που άγγιζε το 90% των ψήφων, μολονότι οι εκλογές αυτές δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Η διεθνής κοινότητα τον θεωρούσε αποτελεσματικό «ανάχωμα» απέναντι στους ισλαμιστές, παρά τις (συχνά ήπιες) επικρίσεις που δεχόταν για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούσε ο εκδημοκρατισμός της χώρας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το καθεστώς του ως «αυταρχικό», ιδίως μετά την καταστολή από το στρατό, το 2008, των ταραχών που ξέσπασαν με αφορμή την υψηλή ανεργία και το νεποτισμό στη χώρα.

Δεν ολοκλήρωσε την τελευταία του θητεία. Στα μέσα Δεκεμβρίου ένας άνεργος πτυχιούχος πανεπιστημίου αυτοπυρπολήθηκε όταν η αστυνομία του απαγόρευσε να πουλάει φρούτα στο δρόμο χωρίς άδεια. Ο θάνατος του νεαρού πυροδότησε μια σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που επεκτάθηκαν μέχρι και την πρωτεύουσα Τύνιδα και οδήγησαν τελικά στην πτώση του.

newsit.gr

Posted on 14 Ιανουαρίου 2011, in Ανά τον κόσμο. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: