Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ !!!

Γιώργος Κουβαράς
(Δημοσιογράφος)
Είμαι 28 χρόνια δημοσιογράφος τα 20 στην τηλεόραση.

Έμαθα τηλεόραση στη δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας, εργάσθηκα ως ανταποκριτής του ΜΕΓΚΑ στις Βρυξέλλες, συμπαρουσίαζα με τον Τσίμα και Τέλλογλου την εκπομπή «κόκκινο πανί» στον ΑΝΤ1 και τα τελευταία 7 χρόνια εργαζόμουν στην ΕΡΤ με συμβάσεις έργου παρουσιάζοντας τις εκπομπές ΣΤΡΙΠΤΙΖ, ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΠΡΕΣ, ΤΡΑΝΖΙΤ FOCUS και Εurodoc… 

Παράλληλα έδινα έρευνες στα Δελτίο ΕΙδήσεων και συμμετείχα σε εκπομπές έκτακτης επικαιρότητας. Οι εκπομπές μου έφεραν βραβεία στην ΕΡΤ (καλύτερη κοινωνική εκπομπή το 2003 το ΣΤΡΙΠΤΙΖ) (παραβατικότητα ανηλίκων καλύτερο ντοκιμαντερ στο φεστιβάλ Σόφιας) κυρίως όμως πλούτισαν τα αρχεία της δημόσιας τηλεόρασης με εικόνα και σπάνιες συνεντεύξεις.Έχω πτυχίο πανεπιστημίου, μιλώ 4 γλώσσες και γνωρίζω να χειρίζομαι κάμερα και μοντάζ σε avid. 
Αυτή η εμπειρία ωστόσο δεν έφτασε για να ανανεωθεί η σύμβαση μου ενώ υπάρχουν ονόματα στην λίστα που εγκρίθηκε, που δεν έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα (ένα χρόνο εργασίας στην τηλεόραση). Κάποια συνάδελφος δεν έχει ούτε μήνα. 
Με δεδομένα τα παραπάνω δηλώνω ότι προσφεύγω στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΡΤ θεωρώντας ότι υπήρξε δόλος αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στον διαγωνσμό, απαιτώ τη δημοσίευση των κριτηρίων για όλους όσοι εγκρίθηκαν (μεταξύ τους και πολλοί άξιοι συνάδελφοι)και ζητώ ασφαλιστικά μέτρα και ακύρωση του διαγωνισμού. 
 ——————————————————————————————–

Ονομάζομαι Νικόλας Περδικάρης.. 

…και εργάστηκα ως δημοσιογράφος στην ψηφιακή ΕΡΤ για περισσότερα από δυόμισι χρόνια (συνολικά 33 μήνες, μετά από άτυπη παράταση της σύμβασης μου). Διαθέτω πτυχίο σπουδών από το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία και τις Νέες Τεχνολογίες από το ίδιο τμήμα, Proficiency στα αγγλικά, το αντίστοιχο δίπλωμα στα ιταλικά και φυσικά πιστοποιητικό για τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

Παρά το γεγονός ότι είμαι άτομο με κινητική αναπηρία (χρησιμοποιώ αναπηρικό αμαξίδιο) κατάφερα – και μάλιστα πολύ καλά, κατά γενική ομολογία προϊσταμένων και συναδέλφων – να εργαστώ ως ρεπόρτερ για την εκπομπή “Ρεπορτάζ Plus”, του ψηφιακού καναλιού “Info Plus”.

Όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκα με ιδιαίτερη αφοσίωση και ζήλο, αψηφώντας τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας Ρεπόρτερ, ο οποίος δεν εκτελεί απλώς «δουλειά γραφείου», αλλά βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση και πάντα σε ετοιμότητα. Δεδομένης και της κινητικής μου αναπηρίας, κατάφερα ουσιαστικά το ακατόρθωτο, αφού, για τις ανάγκες της δουλειάς, βρισκόμουν κυρίως έξω, στο δρόμο. Κάθε μέρα, πριν φύγω για «γύρισμα» πήγαινα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με το αυτοκίνητό μου, μια και η απόσταση από το σπίτι μου είναι μικρή. Στο χώρο εργασίας μου, μπορούσα να είμαι και να νοιώθω ανεξάρτητος. Δούλευα για 10 ως 12 ώρες, με την ελπίδα, ότι, χάρη στην αφοσίωση μου, θα έχω και στο μέλλον αυτή τη δουλειά, που αγαπώ και χρειάζομαι για πολλούς λόγους. Παρόλα αυτά, η ανταμοιβή που εισέπραξα τελικά, ύστερα από τόσο κόπο και σωματική καταπόνηση, ήταν η επιδείνωση της υγείας μου.

Όταν (στις 19-1-2011) έψαξα για το όνομα μου, στη λίστα με τους προσληφθέντες δημοσιογράφους, (με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου) που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, δεν το βρήκα πουθενά. ΓΙΑΤΙ; Με ποια κριτήρια πραγματοποιήθηκαν άραγε οι προλήψεις των συναδέλφων; Ποια ήταν η διαδικασία που τηρήθηκε προκειμένου να επιλεγούν (προηγήθηκαν συνεντεύξεις ή μήπως όχι). Γιατί δεν είναι αρκετά τα δικά μου προσόντα; Ποιες είναι οι «διαφανείς και καθαρές διαδικασίες» που επικαλείστε, κύριε Πρωθυπουργέ; Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους ανθρώπους που εργάζονται στην ΕΡΤ, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι; Χρειάζεται μήπως να προβάλλω την αναπηρία μου, για να έχω τελικά μια δικαίωση; Μήπως να ξεχάσουμε κάθε αίτημα για ίσες ευκαιρίες και ισότιμη μεταχείριση των ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρία;

Τι να κάνουμε, για να έχουμε τη θέση που μας αξίζει, στο δικό σας κράτος διαφάνειας και δικαιοσύνης;

anergoidimosiografoi.blogspot.com

Posted on 20 Ιανουαρίου 2011, in Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: