"Οδύσσεια" για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Εγκλωβισμένοι αισθάνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

    Ουρές αναμένεται να σχηματιστούν και σήμερα σε πολλά κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και κατόπιν τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα μπορούν να τους εξυπηρετούν. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διάθεση των ατομικών συνταγολογίων…

    Χθες, ωστόσο, ανέκυψε πρόβλημα με τις λίστες των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είναι ανανεωμένες.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ θα απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά απεργούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Τριήμερη πανελλαδική απεργία από σήμερα, Τρίτη, έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία έως και αύριο, Τετάρτη.

    Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί.

    Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου που θα λήξει, εκτιμάται ότι θα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500.000 ραντεβού.

    Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις που δέχονται από τους Ιατρικούς Συλλόγους για να μην εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα ενταχθούν στην πλειοψηφία τους στο νέο σύστημα που προετοιμάζει το έδαφος για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

    Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν επίσης ότι αυτό που ενοχλεί τους γιατρούς είναι το μοίρασμα της πίτας. Τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ δε θα πηγαίνουν μόνο στους 7.000 γιατρούς του ΙΚΑ, αλλά σε 20.000. Επίσης, οι γιατροί δεν θα έχουν πια τα συνταγολόγια τα οποία περνούν στα χέρια των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει με όλα τα Ταμεία.

    Παράλληλα, κλειστά θα είναι τα φαρμακεία έως αύριο, Τετάρτη. Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    Οι φαρμακοποιοί δεν θεωρούν νόμιμες τις συνταγές που συνταγογραφούν οι γιατροί οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστα Κούβαρη, οι συνταγές αυτές δεν καλύπτουν τον φαρμακοποιό και σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα.

    Χθες, το υπό κατάληψη υπουργείο Υγείας είχε μετατραπεί σε «συνταγογραφικό κέντρο», καθώς οι γιατροί που έκαναν κατάληψη για 7η μέρα, συνταγογραφούσαν φάρμακα ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Σύμφωνα με τους ίδιους, πέρασαν από το υπουργείο περίπου 500 άτομα. Το μεσημέρι έφτασε στους φαρμακοποιούς εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για την εκτέλεση των συνταγών γιατρών του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ που αφορούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

    Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ προέκυψε με τις λίστες των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr). Οι λίστες δεν είναι ανανεωμένες, με αποτέλεσμα να είναι καταχωρημένοι γιατροί που έχουν αποβιώσει ή γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τα συγκεκριμένα Ταμεία.

    Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί.

    Λύση στο πρόβλημα της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα δώσει το νομοσχέδιο για την υγεία όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Αναφερόμενος στο θέμα της πληρωμής των ιατρών, υπογράμμισε ότι αυτοί θα πληρώνονται, αυτή τη μεταβατική περίοδο, κατά περίπτωση και πράξη. «Δεν αλλάζουμε τον τρόπο πληρωμής τους τώρα» σημείωσε ο υφυπουργός. 

ΑΠΕ

Posted on 8 Φεβρουαρίου 2011, in Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: