Ήταν και το Κέντρο Ελικώνας εκεί…

του Κωνσταντίνου Ι. Μπαμπούλα
Ήταν και το Κέντρο Ελικώνας εκεί, αναφέρομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου του Δήμου Αλιάρτου. Είμαι υποχρεωμένος να σταθώ σε δύο αναφορές αιχμής.
Η πρώτη έχει να κάνει με τους επενδυτές, τους οποίους γνωρίσαμε καλά στην προσπάθεια να αναπτύξουν την επένδυσή τους στη Χαιρώνεια, όπως και τις πρακτικές που ακολούθησαν σε όλη την διάρκεια της προσπάθειας τους και ιδιαίτερα στο ΚΑΣ. Επένδυση την οποία απέτρεψαν οι κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών που αντιτάχθηκαν αφού μόνο ρίπους και απαξίωση θα πρόσφερε στη περιοχήκαι κέρδη στους επενδυτές…

Στον τόπο μας είναι ανεπιθύμητοι, δεν έρχονται σαν φιλοξενούμενοι, μη σας ξεγελάει το μισοκακόμοιρο ύφος του εκπροσώπου τους.
Η δεύτερη έχει να κάνει με τον Δήμο, την Δημοτική Αρχή για να ακριβολογώ και όχι τους πολίτες και τους φορείς.
Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων και της σύστασης του Δημοτικού Συμβουλίου σε σώμα όφειλε να στραφεί σε διαβουλεύσεις με τους κατοίκους και τους φορείς με κεντρικό προσανατολισμό τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου.
Επομένως ήταν άτοπη και άκαιρη η ένταξη του θέματος, ( ενημέρωσης από την ENELCO), στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ανάπτυξη – Ανάπλαση – Επιχειρηματικότητα – Παραγωγή, λέξεις χιλιοειπωμένες, με πολλές σημασίες ανάλογα με τη σκέψη που τις ζωντανεύει και τις χρησιμοποιεί.
Αν κάνουμε μια ανάλυση στον χώρο, όπως θα ορίζαμε την Βοιωτία και τις αναπτυξιακές δραστηριότητες, όπως θα ορίζαμε την επιχειρηματικότητα και αναλύαμε την Πραγματικότητα και τις Προοπτικές, στη Κοινωνία την Οικονομία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, θα είχαμε ανάγλυφα τί πρόσφερε η βιομηχανική ανάπτυξη μέχρι σήμερα στον τόπο μας, τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και τους επενδυτές που πρέπει να προσελκύσουμε σύμφωνα με τους δικούς μας σχεδιασμούς, τις δικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Για μας τα μέλη και τους φίλους του Κέντρου Ελικώνας, φορέα της Βοιωτίας που έχει να παρουσιάσει έργο με σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις και δράσεις από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, η μεν έννοια της Ανάπτυξης έχει να κάνει με την συσσώρευση κόσμου στον χώρο, η δε έννοια της Ανάπλασης με την διατήρηση των μνημείων και του φυσικού χώρου που τα περιβάλλει.
Συστατικά τα οποία προσδιορίζουν την Πολιτιστική και Φυσική μας κληρονομιά.
Κεντρικός προσανατολισμός του φορέα μας είναι η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας μέσα από τις Φυσικές της δυνατότητες, τη Λαϊκή Παράδοση και το Φυσικό Περιβάλλον.
Τι είναι η Βοιωτία, έχει τα συστατικά για τέτοιου είδους ανάπτυξη;
Αν δούμε τη Βοιωτία στον χώρο έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκατό μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, με τις φυσικές ομορφιές που αναδύονται από τις Κορυφογραμμές του Ελικώνα του Κιθαιρώνα, του Παρνασσού, των ακτογραμμών του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, του Κωπαϊδικού και περικωπαϊδικού πεδίου. (Μη κοιτάτε που ο προαστιακός σιδηρόδρομος πήγε σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Βοιωτία, είναι γιατί εδώ θέλουν να συνδέσουν σιδηροδρομικά μόνο τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στη Θίσβη με τα Οινόφυτα).
Αν δούμε τη Βοιωτία στον χρόνο, θα έλεγα έχουμε να κάνουμε με μια ιδέα, μέσα από τους μύθους της ξεδιπλώνεται όλη η φιλοσοφία της ζωής, των αναγκών του ανθρώπου, της διατροφικών συνηθειών και των αξιών του.
Η Βοιωτία, από την αρχαιότητα είναι ένας ιδιαίτερος πολιτισμικός τόπος.
Η πηγή των Μύθων. Σταυροδρόμι Χρησμών, Θεών και Ηρώων.
Αφετηρία των μεγαλύτερων γεγονότων που σημάδεψαν την ανθρωπότητα.
Η πρώτη ομοσπονδία κρατών πόλεων «το Κοινών των Βοιωτών».
Γέφυρα των πολιτισμών του ελληνισμού, της Κάτω Ιταλίας και της Κριμαίας.
Μοναδικός τόπος λατρείας του Έρωτα, οι Θεσπιές.
Η ιστορία των Θηβών, μοναδικό παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό, «Θηβαϊκός κύκλος».
Η Βοιωτία λοιπόν έχει αδιαπραγμάτευτα στοιχεία για ανάπτυξη και ευημερία, ας μην τα απαξιώνουμε.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, είμαστε στην διάθεσή σας να καταθέσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας, ώστε από κοινού, Δήμος, Φορείς, Κινήσεις Πολιτών, Πολίτες να σχεδιάσουμε την προοπτική του τόπο μας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις Ανάγκες του.
Πιστεύω ότι οι ιδέες, οι σκέψεις, τα οράματα είναι για να ζωντανεύουν, να παίρνουν την θέση τους στον χώρο και τον χρόνο, με μοναδικό κριτήριο να βρίσκονται στις προτεραιότητες των αναγκών των συνανθρώπων μας.
Η κοινή πολιτιστική δράση των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας θα είναι το εφαλτήριο, ώστε ο πολιτισμός να γίνει, δίχως χρώμα πολιτική πρόταση η οποία θα επαναχαράξει την αναπτυξιακή προοπτική της Βοιωτίας. Το βαθιά ριζωμένο παρελθόν ας λειτουργήσει σαν έμπνευση για το παρόν και όραμα για το μέλλον.
Εμείς λέμε όχι στην απαξίωση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μοναδικά συστατικά για ανάπτυξη που δεν προσβάλει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Ας διεκδικήσουμε τους επενδυτές που θέλουμε για τον τόπο μας, σχεδιάζοντας την αναπτυξιακή του προοπτική.

Posted on 2 Μαρτίου 2011, in Αλιαρτινά, Οι δημότες γράφουν. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: