ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας μειώνοντας τους μισθούς κατα μέσο όρο 10%.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας 80 επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για μειώσεις μισθών κάτω απο τις κλαδικές συμβάσεις ενω παράλληλα κάνουν θραύση οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Χιλιάδες έχουν υπογραφεί με μειώσεις μισθών κατα μέσο όρο περίπου 10%.  Οι εμπειρογνόμωνες του υπ. εργασίας εκτιμούν οτι μέσω των ατομικών συμβάσεων οι επιχειρήσεις παρακάμπτουν τις δυσκολίες που παρουσιάζει η υπογραφή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Ετσι, μειώνουν τους μισθούς και κόβουν υπερωρίες, χωρίς να εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις υπηρεσίες του υπ. εργασίας και ταυτόχονα αποφεύγουν τη μετωπική αντιπαράθεση με τα κλαδικά συνδικάτα…


Οι εργαζόμενοι, υπο την απειλή του λουκέτου της επιχείρησης ή των απολύσεων, αναγκάζονται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αναφορές στην επιθεώρηση εργασίας.

Τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους οτι μετά το δίμηνο Απριλίου – Μαίου, που οι επιχειρήσεις κλείνουν τους ισολογισμούς τους, δηλαδή απο τον Ιούνιο θα υπάρξουν μαζικές αιτήσεις εταιριών για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ωράριο-λάστιχο χωρίς υπερωρίες για 6 μήνες

Νέα τροπολογία ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση καθώς η προηγούμενη που επέτρεπε στις εταιρείες να επιβάλουν ελαστικό ωράριο διάρκειας 4 μηνών δεν… τσούλησε

Δεν … βολεύει τις εταιρείες και έτσι αλλάζει, τους εργαζόμενους κανείς δεν τους ρωτάει με τη δικαιολογία της διασφάλισης (σε έναν κόσμο αγγελικό) των θέσεων εργασίας.

Έτσι με την τροπολογία που αναμένεται να έρθει μέσα στον επόμενο μήνα το 4μηνο γίνεται 6μηνο. Δηλαδή ο εργοδότης για έξι μήνες θα μπορεί να επιβάλει 10ωρο χωρίς υπερωρίες για τρεις μήνες και 6ωρη εργασία για τους υπόλοιπους τρεις χωρίς φυσικά να καταβάλλει τις υπερωρίες.


Παράλληλα ο εργοδότης θα μπορεί αντί να μειώνει το ωράριο άλλες ημέρες να … πληρώνει με ρεπό.


Πλέον τα ωράρια αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται και σε εποχικές εργασίες, αλλά και σε απασχολούμενους που έχουν σύμβαση μικρότερη του ενός έτους.

newsit.gr 

Posted on 4 Απριλίου 2011, in Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: