Στην παραπαιδεία το 18% του οικογενειακού προϋπολογισμού

Συνολικά 952 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,6% του οικογενειακού προϋπολογισμού ή το 20,1% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία ξοδεύουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας NESSE, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες του νότου όπου περισσότερο από 50% των μαθητών κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακολουθούν οι Ισπανοί γονείς που διοχετεύουν στην παραπαιδεία 450 εκ. ευρώ, οι Ιταλοί με 420 εκ. ευρώ και οι Κύπριοι με 111 εκ. ευρώ

Παράλληλα, παρατηρείται ότι το ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού
, που διοχετεύεται προς την «σκιώδη εκπαίδευση», βαίνει αυξανόμενο και σε χώρες στις οποίες δεν υπάρχει παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων και φροντιστηρίων.

Τα γαλλικά νοικοκυριά ξοδεύουν 2,2 εκ. ετησίως με μια αύξηση της τάξης του 10% το χρόνο, οι Γερμανοί γονείς 1,5 εκ. ευρώ και οι Αυστριακοί 126 εκ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συγκέντρωσε το δίκτυο NESSE
, σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζονται επίσης στη Βρετανία και το Βέλγιο, ενώ τις σειρήνες της παραπαιδείας, δεν υποκύπτουν ούτε οι χώρες που φημίζονται για το εκπαιδευτικό τους σύστημα όπως η Φινλανδία.

Γεωγραφικά, το φαινόμενο της παραπαιδείας
κάνει θραύση στη νότια Ευρώπη, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην ανατολική, αυξάνεται στη δυτική, ενώ τα τελευταία χρόνια το μικρόβιο έχει αρχίσει να «μολύνει» και τη βόρεια Ευρώπη.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν
ότι στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια, προκειμένου να καλυφθούν οι τυχόν αδυναμίες των παιδιών τους, αλλά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού, που δημιουργούνται από τα ίδια τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Ολόκληρη η έκθεση του δικτύου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα: http://www.nesse.fr/nesse/activities/reports 

Posted on 3 Ιουνίου 2011, in Ανά τον κόσμο, Εκπαίδευση, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: