Βαριά υποβάθμιση από S&P

Σε υποβάθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s. Η νέα αξιολόγηση είναι CCC – 4 μονάδες από την αξιολόγηση «χρεοκοπίας» – από Β και τοποθετεί τη χώρας μας κάτω από το Εκουαδόρ, τη Τζαμάικα και το Πακιστάν.

Η προοπτική είναι «αρνητική» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του οίκου, ο οποίος προειδοποιεί ότι μπορεί να εκλάβει την όποια αναδιάρθρωση χρέους ως χρεοκοπία.

Ο S&P αιτιολογεί την νέα υποβάθμιση, λέγοντας ότι «υπάρχει ισχυρά μεγαλύτερη πιθανότητα για χρεοκοπία, η οποία συνδέεται με τις προσπάθειες των δανειστών…

…της χώρας να κλείσουν το κενό χρηματοδότησης» – κενό το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι, αντίθετα με όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ, η Ελλάδα «δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 – πιθανώς και αργότερα».

Σύμφωνα με τον  οίκο, υπάρχει κενό μεταξύ της βοήθειας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και των οικονομικών αναγκών. «Η Ελλάδα έχει σημαντικές βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, με περίπου 95 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους να ωριμάζει από τώρα ως τα τέλη του 2013 και περίπου 58 δισ. ευρώ να ωριμάζει μέσα στο 2014″, σημειώνεται.

«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης την άποψή μας ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ και της ΕΕ βρίσκεται σε μεγαλύτερο ρίσκο, δεδομένου του περιπεπλεγμένου πολιτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, το οποίο συνοδεύει το δύσκολο οικονομικό κλίμα», λέει ο S&P.

«Όποια αναδιάρθρωση θα εκληφθεί ως χρεοκοπία»

Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο, από την ΕΕ, υπάρχει έντονη διάθεση για κάποιου είδους αναδιάρθρωση – είτε μέσω ανταλλαγής ομολόγων ή μέσω επιμήκυνσης των ωριμοτήτων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου- ώστε να επωμιστεί και ο ιδιωτικός τομέας ένα μέρος του βάρους.

«Θεωρούμε ότι όποια τέτοια συναλλαγή θα γίνει πιθανώς με όρους λιγότερο ευνοϊκούς από την αναχρηματοδότηση και σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου θα θεωρηθεί ντε φάκτο χρεοκοπία». Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί στην «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) και των ομολόγων της στο D, αναφέρει ο S&P.

Με αυτό το δεδομένο το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί την Τρίτη δημοπρασία έντοκων γραμματίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ

 
Απάντηση του υπ. Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην κίνηση του αμερικανικού οίκου, αναφέρει: «Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».

Posted on 14 Ιουνίου 2011, in Ελλαδικά, Κρίση-Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε