Ώστε έφταιγε ο Δημόσιος Τομέας για την Κρίση;

ΚΑΙ ΟΙ Η.Π.Α ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ Δ.Ν.Τ;
 

Και οι Η.Π.Α. στο δρόμο για ΔΝΤ λοιπόν…;
Είναι στην ίδια σχεδόν φάση που ήταν η Ελλάδα την περίοδο 2009-2010. Το Δημόσιο Χρέος της ισούται με το 98% του ΑΕΠ της χώρας και άντιστοιχεί σε 14,46 τρισ. δολλάρια.


Ναι, η Γη της Νεοφιλελεύθερης Επαγγελίας, η χώρα που επέβαλε τον Καπιταλισμό παγκοσμίως σήμερα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση.  Πτώχευση που γλίτωσε το 2008 διότι τότε την κρίση των τραπεζών και των χρηματιστικών-ασφαλιστικών ιδρυμάτων κλήθηκε να την πληρώσει ο λαός.


Πήραν χρήμα από το Δημόσιο Ταμείο και το έδωσαν ζεστό-ζεστό στις τράπεζες για να μη χρεωκοπήσουν αυτές. Χρεωκόπησε όμως το Κράτος, και επομένως ο λαός.
Μήπως πρέπει να «αποσοβιετικοποιηθούν» και οι… ΗΠΑ;;;…


Η Ιρλανδία είναι ήδη στα δίχτυα του ΔΝΤ. Ναι, η Ιρλανδία το οικονομικό θαύμα του Νεοφιλελευθερισμού, το οποίο αποτελούσε μέχρι πρότινος το πρότυπο για όλες τις ευρωπαικές νεοφιλελεύθερες παρατάξεις.
Ναι το Ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης που είχε επικαλεστεί και ο Κώστας Καραμανλής το 2007, ως απάντηση στο Σουηδικό μοντέλο που επαγγελλόταν τότε ο Παπανδρέου.

Η επίσης νεοφιλελεύθερη Ισλανδία, πατρίδα-καταφύγιο των τραπεζών και των off-shore, άγγιξε το ΔΝΤ, αλλά ευτυχώς εκεί υπάρχει Δημοκρατία και οι πολίτες της αποφάσισαν με Δημοψήφισμα να μην προσφύγει εκεί η χώρα και να κάνει την προσπάθεια μόνη της. Προσπάθεια που μέχρι στιγμης έχει προφανή θετικά αποτελέσματα και η Ισλανδία είναι και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Ευτυχώς για τους ανθρώπους εκεί, τους οποίους υποτιμητικά εμείς οι ξερόλες τους αποκαλούμε «ψαράδες»…
Δεν επέλεξαν να σώσουν τις τράπεζες σκοτώνοντας το λαό της χώρας.
Επέλεξαν την ορθολογικοποίηση της οικονομίας τους.
Και να φανταστεί κανείς ότι μέχρι το 2008 στην Ισλανδία δεν είχε γίνει ποτέ ούτε … διαδήλωση!

Αυτά λοιπόν είναι τρία χαρακτηριστικότατα παραδείγματα που μιλούν μόνα τους.
Και διαψεύδουν τους εγχώριους αλλά και Ευρωπαίους «φωστήρες» που ισχυρίζονται ότι η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στον κακό Δημόσιο τομέα και άρα η λύση είναι η…. «αποσοβιετικοποίηση του Κρατους».
Λες κι είχαμε ποτέ Σοσιαλισμό δηλαδή…
Το δικαίωμα στην εργασία, ο αξιοπρεπής μισθός, η αξιοπρεπής σύνταξη, η αυτονόητη μέριμνα του Κράτους για Υγεία και Παιδεία θεωρούνται από τους Προπαγανδιστές του Νεοφιλελευθερισμού «σοβιετικά κατάλοιπα».
Και προσπαθούν να μας πείσουν -και ως ένα σημείο τα καταφέρνουν- ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
Έχουμε τον Παπανδρέου, τον Πάγκαλο, τον Παπακωνσταντίνου, το Σαμαρά, τον Χατζηδάκη, την Μπακογιάννη, το Μάνο, τον Καρατζαφέρη, τον Γεωργιάδη, τον Χατζηνικολάου, τον Παπαχελά, τον Πρετεντέρη, την Τρέμη, τον Πολίτη, το mega, τον Αντ-1, το Σκάι, τη Νετ να μας μιλούν συνέχεια για το Δημόσιο τομέα ως πηγή του κακού και να επιχειρηματολογούν επομένως υπερ της εφαρμογής του αμερικανικού ή ιρλανδικού νεοφιλελεύθερου συστήματος- δηλαδή των ήδη χρεωκοπημένων!


Το μόνιμο ευφυολόγημά τους δε -διότι επιχείρημα δεν το λες-, είναι ότι αν δε γίνουμε (χρεωκοπημένη) Ιρλανδία ή ΗΠΑ, θα γίνουμε … Αλβανία του Χότζα! Καινούρια πιπίλα αυτή!

Δηλαδή όποιος λαός απαιτεί να παίρνει αξιοπρεπείς μισθούς, όποιος λαός διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία μας λένε ότι στην ουσία ζητά… να γίνουμε Αλβανία του Χότζα! Η προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο λοιπόν!

Όταν ο λαός απαιτεί απ το Κράτος να τον προστατεύει από τους σαφέστατα δυνατότερους μεγαλοκαρχαρίες είναι… αλβανοποίηση της οικονομίας!
Άλλωστε ο ρόλος του Κράτους και της Κοινωνίας αυτός είναι: να θεσπίζει κανόνες Δικαίου ούτως ώστε να μην αφήνεται η «δύναμη» να καθορίζει τις ζωές και τις τύχες των πολιτών. 
Και μάλιστα αναμασούν την καραμέλα του Χότζα τόσο συντονισμένα που κάνει μπαμ ότι πρόκειται για συντονισμένη προπαγάνδα απ όλες τις πλευρές του -υπολανθάνοντος ή μη- Νεοφιλελευθερισμού!

Ο Νεοφιλελευθερισμός απέτυχε παταγωδώς! Όπως απέτυχε το Σοβιετικό μοντέλο έτσι απέτυχε και το Αμερικανικό!
Η απολυτότητα είτε του «όλα στο Κράτος» είτε του «όλα στους ιδιώτες» αποδεδειγμένα πλέον κρίνεται αποτυχημένη!
Η Αγορά δεν είναι ικανή να αυτορυθμίζεται όπως πιστεύουν ή υποστηρίζουν οι θιασώτες του Νεοφιλελευθερισμού, ή αλλιώς του Νόμου της Ζούγκλας στην Οικονομία.
Η Αγορά χρειάζεται συνεχή κρατικό έλεγχο, χρειάζεται νόμους, ασφαλιστικές δικλείδες, κόκκινες γραμμές.
Η κοινωνία χρειάζεται το Κοινωνικό Κράτος, όχι σαν ρητορική παπαρδέλα αλλά ως πολιτική επιλογή.
Η Υγεία, Παιδεία, η Ενέργεια, οι βασικές πλουτοπαραγωγικές δομές πρέπει να ελέγχονται -έστω στο μεγαλύτερο ποσοστό τους- από το Κράτος.
Η Ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σημαντική και απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καθιστά το Κράτος όμηρό της.
Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι οι μοναδικές ευρωπαικές χώρες που στέκονται στα πόδια τους εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης είναι οι σκανδιναβικές.
Γιατί;
Γιατί έχουν Δημοκρατία, αφού οι πολίτες έχουν λόγο στις αποφάσεις, μέσω συχνών δημοψηφισμάτων.
Γιατί εχουν επενδύσει στο Κοινωνικό Κράτος. Εξασφαλίζουν τα βασικά στους πολίτες τους και απαιτούν από αυτους την ανταπόδωση μεσω της εργασίας τους, για την οποία πληρώνονται καλά.
Το Κράτος λειτουργεί τις Υπηρεσίες του σε επιχειρησιακά πρότυπα ούτως ώστε να μην είναι ζημιογόνες, να μη γίνονται «Ολυμπιακή» και ταυτόχρονα να εξυπηρετούν τους πολίτες τους.

Στη χρεωκοπημένη Ελλάδα εξάλλου οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το 12,60% των εργαζομένων συνολικά, ενώ στην κραταιά Σουηδια αποτελούν το 31,60%, στη Νορβηγία το 32,90%, στη Δανία το 30,50%.
Αυτές οι σκανδιναβικές χώρες γιατί δεν… «αποσοβιετικοποιούν» (μ’ αρέσει η στομφώδης αυτή λέξη) το Κράτος τους κύριοι Νεοφιλελεύθεροι;
Και αφού δεν αποσοβιετικοποιούνται… πώς και δεν έχουν βαρέσει φαλημέντο;

Όπως βλέπουμε στην εξαιρετική έρευνα του http://peopleinaction.wordpress.com/2011/01/04/eleven_lie/#comment-75 :
 

ΧΩΡΕΣ Εργαζόμενοι  ΑΕΠ*  Εξαγωγές * Παραγ/Εργ.

Ολλανδία 7,50 εκ. 644,6 δις 465,30 δις 85.947
Ελλάδα 4,94 εκ. 237,9 δις 25,76 δις 48.158
Σουηδία 4,66 εκ. 394,5 δις 176,5 δις 84.657
Αυστρία 3,56 εκ. 328,4 δις 158,30 δις 92.247
Δανία 2,90 εκ. 268,8 δις 102,10 δις 92.690
Φιλανδία 2,68 εκ. 210,5 δις 92,62 δις 78.545
Νορβηγία 2,50 εκ. 284,0 δις 136,10 δις 113.699

Μάλλον επειδή σ αυτές τις χώρες οι πολίτες είναι ταυτόχρονα πομποί και δέκτες των κρατικών υπηρεσιών. Είναι συμμέτοχοι και είναι και πελάτες.
Εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται καλά, αλλά δεν είναι αργόμισθοι.
Πληρώνονται καλά, αποδίδουν καλά. Απλή λογική.
Και τους τοποθετούν σε θέσεις που χρειάζονται και όχι εκεί που χρειάζονται δέκα να βάζουν δύο και εκεί που χρειάζονται δύο να βάζουν δέκα, όπως γίνεται εδώ.

Το Σκανδιναβικό μοντέλο, που τόσο εύκολα ξέχασε ο πολιτικός απατεώνας που λέγεται Γιώργος Παπανδρέου, δεν πρέπει να το ξεχνάμε εμείς ότι είναι το μόνο ισχυρό και βιώσιμο μοντέλο για Κράτος και πολίτες (συμπεριλαμβανομένης και της πολυθρύλητης «αγοράς»).
Τουλάχιστον από τις Δυτικές Κοινωνίες.

Τα απόλυτα μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης και οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται πως απέτυχαν παταγωδώς αφήνοντας πίσω τους εκατόμβες θυμάτων και λαούς εξαθλιωμένους, υποδουλωμένους, χρεωμένους και εξευτελισμένους.


Γι’αυτό φωνάζω κι εγώ απ τη μεριά μου:

 
Δεν μπορεί να είναι Θεός μας το Κέρδος, ούτε Χερουβείμ οι Αγορές!
Ούτε δικτατορία του Σοβιέτ ούτε δικτατορία του Κεφαλαίου.
Μόνο Δημοκρατία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται -κοινωνικά και οικονομικά- ούτως ώστε να «κρατεί ο Δήμος»! 

Advertisements

Posted on 12 Ιουλίου 2011, in Κρίση-Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: