Πακέτο βοήθειας 150 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο πριν από τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ. «Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή επιτυχία. Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς το ευρωπαϊκό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η Σύνοδος Κορυφής διήρκεσε 7,5 ώρες. «Η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εγκρίθηκε», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ…

«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 
«Είμαστε περήφανος λαός»
Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: «Το EFSF μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων, όταν η ΕΚΤ το επιτρέπει».

Όπως τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, με τη μείωση των επιτοκίων μεταξύ 3,5% και 4% η Ελλάδα θα εξοικονοήσει 30 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.


Λίγο αργότερα ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.


«Ανάχωμα για άλλες κρίσεις οι αποφάσεις για την Ελλάδα»

 

Ο κ. Ρόμπαϊ ανακοίνωσε το σχήμα που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανάχωμα και για άλλες κρίσεις στο μέλλον.
Ο ίδιος δήλωσε ότι στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα, Δεν μπορούσα να επιτρέψω μια δύσκολη κατάσταση να γίνει επικίνδυνη», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, συνέχισε: «Καταλήξαμε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Έγιναν βήματα για να μειωθεί το επιτόκιο. Τράπεζες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα. Επίσης αλλάξαμε την προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα».
Ο κ.Ρόμπαϊ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ελληνική κατάσταση είναι διαφορετική σε σύγκριση με την κατάσταση των άλλων χωρών. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει πιο ευέλικτος για να παρεμβαίνει, όπου χρειάζεται. «Δημιουργήσαμε μια…πυροσβεστική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Σήμερα δείξαμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση της Ε.Ε και του κοινού νομίσματος. Όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν το ευρώ και την ευρωζώνη είναι απλό, το εννοούν».
Ο Ζοζέ Μπαρόζο
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο: «Για πρώτη φορά οι πολιτικοί και η αγορά γίνονται ένα», είπε αρχικά ο Ζοζέ Μπαρόζο και συνέχισε:
«Χθες απηύθυνα έκκληση και είπα ότι το λιγότερο που χρειάζεται είναι να είμαστε σαφείς σε πέντε σημεία. Τώρα έχουμε ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο που περιλαμβάνει: Μείωση επιτοκίων, παράταση ωρίμανσης των δανείων και βεβαίως εμπλοκή ιδιωτών. Όσον αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα- είναι εθελοντική προσέγγιση με τις αγορές. Αφορά όμως την Ελλάδα, μόνο την Ελλάδα».
Ο κ. Μπαρόζο μίλησε ακόμη για έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό παρέμβασης και τόνισε.«Μειώνουμε τα επιτόκια δανεισμού, προβλέπουμε παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά, την επαναγορά ομολόγων. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι να επιχειρούμε  αμέσως».


To προσχέδιο

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε κυκλοφορήσει το απόγευμα προέβλεπε την επιμήκυνση στα 15 έτη (από 7 που είναι σήμερα) του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5% (από 4,5% που είναι τώρα).

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης εξέτασαν μια σημαντική επέκταση του ρόλου του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF. Παράλληλα, προβλέπεται εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο μηχανισμός θα είναι σε θέση να δανείζει τα κράτη σε προληπτική βάση, αντί να περιμένουν να αποκλειστούν από τις αγορές, και να ενισχύει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, ακόμη και αν δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ ή του ΔΝΤ.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα μπορεί, επίσης, για πρώτη φορά να παρέμβει σε δευτερογενείς αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμβολή της ΕΚΤ.
Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος  και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, προκειμένου να συνδράμουν συμβουλευτικά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα προβλέπει την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες κατά 20%.
Ωστόσο, το τελικό νούμερο δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της συνόδου για την Ελλάδα.
Έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, ανέφερε ότι το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο έχει προτείνει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, που σημαίνει ότι οι ιδιωτικός τομέα θα συνεισφέρει 17 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η Σύνοδος

Όπως έγραψε στο twitter ο κ. Βαν Ρόμπαϊ, η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας). «Το γεύμα εργασίας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε το μήνυμα.
Προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Στη διάρκεια της συνάντησης προστέθηκαν ως συνομιλητές οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα σενάρια

Βασικό σενάριο το οποίο έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι αυτό που προβλέπει την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020, για διάρκεια που θα κυμαίνεται από 15 έως και 30 χρόνια, με επιτόκιο που το ύψος του δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Πάντως μεταξύ άλλων εξετάζεται η επαναγορά ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF.
Στόχος του σχεδίου που τίθεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής είναι η μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας σε επίπεδα που θα το καθιστούν βιώσιμο.
Το Προσχέδιο της Συνόδου έχει ως εξής:
«Δήλωση των Ηγετών των Κρατών ή Κυβερνήσεων της Ευρω-ζώνης και Ευρωπαϊκών Οργανισμών
Από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους των κρατών της ευρω-ζώνης, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα σταθεροποίησης της ευρω-ζώνης, μεταρρύθμισης των κανόνων και ανάπτυξης νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη της ευρω-ζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο και το ευρώ εδράζεται σε υγιή θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία. Όμως, οι προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί αποκαλύπτουν την ανάγκη λήψης εκτενέστερων μέτρων. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στο ευρώ και στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα διασφαλίζει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ευρω-ζώνης στο σύνολό της. Επίσης, επιβεβαιώνουμε και τη θέλησή μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση της ευρω-ζώνης.
Σήμερα, συμφωνήσαμε στα ακόλουθα μέτρα:
Για την Ελλάδα:
1. Καλωσορίζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, όπως και το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή. Αυτές είναι άνευ προηγουμένου, αλλά απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
2. Συμφωνούμε στην υποστήριξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα και στην παροχή επιπλέον ποσού μέχρι [ΧΧ] ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί – κυρίως μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας ωριμάνσεις – για την αποφασιστική βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και του προφίλ αναχρηματοδότησης της Ελλάδος. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές.
3. Αποφασίσαμε να επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, από την τρέχουσα των 7,5 ετών σε μια ελάχιστη διάρκεια 15 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επαρκή παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού αντίστοιχα αυτών της διευκόλυνσης Ισοζυγίου Πληρωμών (τρέχον επίπεδο περίπου 3,5%), σε επίπεδο που δεν θα είναι χαμηλότερο από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτά, θα συνοδευτούν από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος, περιλαμβανομένης της επιλογής ρυθμίσεων εγγυήσεων, όπου χρειάζεται.
4. Καλούμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία πρέπει να επανασχεδιαστούν με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη μέσα από ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλους τους απαραίτητους πόρους που είναι απαραίτητοι για την παροχή εξαιρετικής τεχνικής συνδρομής για να βοηθηθεί η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.
5. Η Ελλάδα τελεί σε μια μοναδικά σοβαρή κατάσταση στην ευρω-ζώνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται μια εξαιρετική λύση. Ο χρηματο-οικονομικός τομέας έχει εκδηλώσει τη θέλησή του να υποστηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω ενός καταλόγου επιλογών (ανταλλαγής ομολόγων, επιμήκυνσης και επαναγοράς) με όρους δανεισμού συγκρίσιμους με δημόσια στήριξη και επιπλέον πιστοληπτική βελτίωση.
6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ επισήμως επιβεβαιώνουν την ανελαστική τους βούληση να τιμήσουν πλήρως τη δική τους ανεξάρτητη κρατική υπογραφή και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων της ευρω-ζώνης υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη βούληση, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους αποτελεί αποφασιστικό συστατικό διασφάλισης της χρηματο-οικονομικής σταθερότητας στην ευρω-ζώνη στο σύνολό της.
7. Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του EFSF και την αντιμετώπιση της μετάδοσης, συμφωνούμε στην αύξηση της ευκαμψίας του EFSF, επιτρέποντάς του:
– να παρεμβαίνει στη βάση ενός προληπτικού προγράμματος, με επαρκείς προϋποθέσεις
– να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματο-οικονομικών οργανισμών μέσω δανείων προς
κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων προς χώρες που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα
– να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές στη βάση ανάλυσης της ΕΚΤ που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων και μια ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών του EFSF.
8. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προγραμμάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση στην επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι όροι δανεισμού από το EFSF που συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα εφαρμοστούν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε τη βούληση της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο Οδηγίας για μια Ενοποιημένη Κοινή Φορολογική Βάση (CCTB) και στις δομημένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του συμφώνου Euro+.
9. Όλες οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ θα τηρήσουν αυστηρά του συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν μακρο-οικονομικές ανισορροπίες. Τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός αυτών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμμα, θα πρέπει να μειωθούν κάτω από 3% το αργότερο μέχρι το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τα προϋπολογιστικά μέτρα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν από την ιταλική κυβέρνηση, τα οποία θα της επιτρέψουν να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Καλωσορίζουμε επίσης τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματο-οικονομικό και δομικό τομέα. Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των τραπεζικών τεστ αντοχής, οι χώρες-μέλη θα παρέχουν έσχατη στήριξη σε τράπεζες, όπως κρίνεται απαραίτητο.
10. Θα εφαρμόσουμε τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την ανάπτυξή μας. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβαθμίσει τις συνέργειες μεταξύ προγραμμάτων δανεισμού και ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε όλες τις χώρες που χαίρουν συνδρομής από Ε.Ε. /ΔΝΤ. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες βελτίωσης της ικανότητάς τους να απορροφούν ευρωπαϊκά κεφάλαια με σκοπό να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
11. Προσβλέπουμε στην τάχιστη ολοκλήρωση του νομικού πακέτου ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και τη νέα μακρο-οικονομική επιτήρηση. Τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί δικαιωμάτων ψήφου στο προληπτικό μέρος της Συμφωνίας.
12. Δεσμευόμαστε στην εισαγωγή νομικά δεσμευτικών εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων όπως προβλέπει η οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια μέχρι το τέλος του 2012.
13. Συμφωνούμε, ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση του κοινοτικού ρυθμιστικού πλαισίου από εξωτερικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις και προσβλέπουμε στις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Eurogroup, να συντάξει συμπαγείς προτάσεις μέχρι τον Οκτώβριο για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η διαχείριση κρίσεων στην ευρω-ζώνη και να βελτιωθούν οι μέθοδοι εργασίας.
Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως κατά προτεραιότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.» 

Posted on 21 Ιουλίου 2011, in Ανά τον κόσμο, Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: