ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πριναπό λίγες ημέρες εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, η παραχώρηση σε  ιδιωτική εταιρεία της κορυφογραμμής στηΜεγάλη Λούτσα Ελικώνα για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 12 γιγάντιες ανεμογεννήτριες, ύψους 135 μέτρων ηκάθε μια, καθώς και γραμμές μεταφοράς, υποσταθμό και πυλώνες. 
Σύμφωνα με ταστοιχεία που δόθηκαν, για τη στερέωση κάθε μιας ανεμογεννήτριας, απαιτούνταιπλατό επιφάνειας 5 στρεμμάτων και μπετόν εκατοντάδων τόνων. Θα διανοιχτούντεράστιοι δρόμοι για την μεταφορά των 50μετρων πτερυγίων σε μήκος 13 χλμ., μέσααπό αναδασωτέα έκταση -που  κατά βολικήσύμπτωση κάηκε πρόσφατα- και μέσα σε δάσος… 

Το μέγεθος της παρέμβασηςισχυροποιεί το ενδεχόμενο μελλοντικών επεκτάσεων και εγκατάστασης νέωνανεμογεννητριών, όπως έχει συμβεί και σε γειτονικές περιοχές. 
Οικίνδυνοι πρόκλησης πυρκαγιών, οι κίνδυνοι κατάρρευσης που οφείλονται στο σαθρόέδαφος, η αλλοίωση των κλίσεων, ο κατακερματισμός του δασικού οικοσυστήματος,οι επιπτώσεις στην  ισορροπία και την ροήτων νερών, θα μεταβάλουν οριστικά τη φυσιογνωμία του βουνού: Ένα ανέγγιχτο δάσος, που βρίσκεται ανάμεσαστον οικισμό Ελικώνα (Ζερίκι) και στο πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας, θαμετατραπεί σε εργοτάξιο. Η εγκατάσταση θα είναι ιδιαίτερα επικερδής λόγωτων επιδοτήσεων και της τιμής του παραγόμενου ρεύματος που πωλείται πανάκριβαστις ήδη εξουθενωμένες ελληνικές οικογένειες. Το όφελος θα εισπραχθεί από μιαιδιωτική εταιρεία. Η ζημία θα επιβαρύνει το περιβάλλον, ολόκληρη την τοπικήκοινωνία και τις επόμενες γενεές.
Σαςκαλούμε σε ανοιχτή συζήτηση στον πεζόδρομο της Μπουφίδου, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011, στις 8 μ.μ., προκειμένου ναανταλλάξουμε απόψεις και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τους τρόπους αντίστασης στηνσχεδιαζόμενη εγκατάσταση. 
Να προστατέψουμε τα τελευταίααιωνόβια δάση του Ελικώνα, από την αδηφαγία της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.
Να διασώσουμε το βουνό πουαποτελεί τον κοινή μας κληρονομιά.
Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Ελικώνα -Σύλλογος Ελικωνίων

Posted on 1 Σεπτεμβρίου 2011, in Βοιωτικά, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: