Περιβαλλοντικός και Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιρίων – Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική

γράφει ο Θεόδωρος  Κ. Παπαϊωάννου
πολιτικός μηχανικός
Αρχαία όσο ο άνθρωπος, η Βιοκλιματική ξαναγεννιέται στον 21οαιώνα. Μέσα από την εφαρμογή της επιστρέφουμε στις αρχές της φύσης η οποίακρύβει ανεξάντλητες δυνατότητες, τις οποίες αξίζει να μιμηθούμε και ναεφαρμόσουμε στις κατασκευές, πάντα σε συνδυασμό με την πρόσφατη τεχνολογία.
Το γραφείο μας,λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του στο τομέα της Βιοκλιματικής άρχισε απότο έτος 2009 να υποστηρίζει το Βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων νέων και παλαιών,για αυξημένη ενεργειακή αυτονομία και ποιότητα ζωής…
Η γεωμετρία τουκτιρίου, το κλίμα του τόπου εγκατάστασης, η απαιτούμενη θερμική άνεση, η ηλιακήτροχιά, οι σκιές, τα ανοίγματα, τα υλικά και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικάστοιχεία, είναι τα δεδομένα του υπολογισμού των βιοκλιματικών παραμέτρων καιτου Ενεργειακού Ισοζυγίου του κτιρίου, στη διάρκεια ενός ηλιακού έτους.
Με τιςπληροφορίες αυτές, ο Αρχιτέκτονας, ο Πολιτικός Μηχανικός και ο Μηχανολόγος,βασιζόμενοι στις πλέον σύγχρονες και αξιόπιστες βιοκλιματικές θεωρίες καιπρακτικές μπορούν να σχεδιάσουν μια ακόμη καλύτερη, ενεργειακά και ποιοτικάκατασκευή. Μπορεί το κόστος της μελέτης και της κατασκευής να αυξάνεται, όμως γίνεταιαπόσβεση κεφαλαίου πολύ άμεσα, μέσα από την σημαντική μείωση π.χ. τηςηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο κτίριο.
Αυτό που θαπρέπει να τονιστεί είναι ότι πολλές φορές η γεωμετρία του κτιρίου και η τελικήσύνθεσή του δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αισθητική αλλά και με τους άλλουςσημαντικούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι το Περιβάλλον.
Στο γραφείο μαςμε το εξειδικευμένο λογισμικό, επεξεργαζόμαστε συνοπτικά τις παρακάτωπαραμέτρους:
•             Ηλιασμός: υπολογίζει την ηλιακήτροχιά και την γεωμετρία του φωτός στο τόπο του κτιρίου, τον προσανατολισμό τουκαι τη διαμόρφωσή του γύρω ορίζοντα (φυσικού και τεχνητού).
•             Σκιασμός: υπολογίζει την έκταση καιπερίοδο της σκιάς μέσα από το κτίριο ανάλογα με τις εξωτερικές και εσωτερικέςδιαμορφώσεις.
•             Φωτισμός: μελετούνται οι ανάγκες σεφυσικό ή τεχνητό φωτισμό, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, και τον ηλιασμό/σκίασηκάθε χώρου μέσα σε αυτό.
•             Θέρμανση: μελετούμε τις διάφορεςανάγκες (ελλείψεις ή πλεονάσματα) του κτιρίου σε θέρμανση, ανάλογα με τιςκλιματολογικές συνθήκες, τις επιθυμητές θερμοκρασίες στους χώρους, τοναρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τα στοιχεία (θερμοκήπια, αίθρια,….) του κτιρίου.
•             Δροσισμός: μελετούμε τις διάφορεςανάγκες (ελλείψεις ή πλεονάσματα) του κτιρίου σε δροσισμό, ανάλογα με τις κλιματολογικέςσυνθήκες, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και τα βιοκλιματικό στοιχεία του κτιρίου.
•             Κλίμα & Άνεση: προσδιορίζονταιοι επιθυμητές τιμές και υπολογίζονται οι πραγματικές τιμές των παραμέτρων πουδιαμορφώνουν την άνεση του ανθρώπινου παράγοντα μέσα στους χώρους του κτιρίου,ανάλογα με την επιτελούμενη δραστηριότητα μέσα σε αυτούς.
•             Εξωτερικό περίβλημα κτιρίου: τοεξωτερικό περίβλημα λειτουργεί ως ένα μέσο το οποίο φιλτράρει το εξωτερικόκλίμα και με ανάλογο τρόπο δροσίζει τον εσωτερικό χώρο. Επίσης παράλληλαδιακοσμεί τον εξωτερικό χώρο. Μελετούμε τον τύπο και τα υλικά που θαχρησιμοποιηθούν για το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου για την καλύτερηεσωτερική λειτουργία και αισθητική του.
Δίνουμε μεγάλησημασία στη χρήση τοπικών υλικών της κάθε περιοχής και τα αξιοποιούμε στομέγιστο βαθμό, συνδυάζοντας τα με αρχιτεκτονικές συνθέσεις και άλλαπρωτοποριακά υλικά.
•             Παθητικόςσχεδιασμός κτιρίων: Βασική στρατηγική μας είναι μέσα από τον συνολικό σχεδιασμόκτιρίων και αναλύοντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους, τα κτίρια αυτά να έχουντην ελάχιστη δυνατή ανάγκη σε μηχανολογικό εξοπλισμό.
•             Κτιριακέςεγκαταστάσεις υψηλής απόδοσης: ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές κτιριακέςεγκαταστάσεις πρέπει να είναι αποδοτικές, κατάλληλες για το χώρο, την υγιεινήτην λειτουργικότητα του χώρου και ποτέ πλεονασματικές. Πάντα με στόχο τηνεξοικονόμηση της ενέργειας. Επίσης για την οποιαδήποτε ανάλυση χρησιμοποιούνταιτα κλιματολογικά δεδομένα κάθε περιοχής.
Ο τομέας αυτός δεν είναι τόσο ευρύτατα διαδεδομένος στηνΕλλάδα π.χ. σαν μια έκδοση οικοδομικής άδειας, όμως έχει εφαρμοστεί σε διάφορακτιριακά έργα ακόμη και για μονοκατοικίες.
Υπάρχουν κάποια ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στηνΕλλάδα που ασχολούνται με το περιβάλλον, με μεθόδους και συστήματαεξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κτλ. Όμως οπεριβαλλοντικός σχεδιασμός πρέπει να εφαρμόζεται και στον ιδιωτικό τομέα, ακόμηκαι για κατοικίες. Είναι αρκετά βήματα παραπάνω από μια σειρά μελετών γιαέκδοση άδειας, διότι δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη λεπτομέρεια. Για όλουςόσους ενδιαφέρονται για μια συνολική άριστη ποιότητα κτιρίου, αξίζει να τοτολμήσουν.
Τέλος στο γραφείο μας χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονεςμεθόδους υπολογισμού των βιοκλιματικών και ενεργειακών παραμέτρων, για θέματατης Εξοικονόμησης της Ενέργειας, Προστασίας του Περιβάλλοντος .

Posted on 2 Σεπτεμβρίου 2011, in Άρθρα-Σκέψεις, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: