Ανοιχτή συζήτηση για τη σωτηρία του Ελικώνα από βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις (βιντεο)

Πρόσφατα εγκρίθηκε με συνοπτικέςδιαδικασίες, η παραχώρηση σε  ιδιωτικήεταιρεία της κορυφογραμμής στη Μεγάλη Λούτσα Ελικώνα για την εγκατάστασηαιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 12 γιγάντιεςανεμογεννήτριες, ύψους 135 μέτρων η κάθε μια, καθώς και γραμμές μεταφοράς,υποσταθμό και πυλώνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, για τη στερέωση κάθεμιας ανεμογεννήτριας, απαιτούνται πλατό επιφάνειας 10 στρεμμάτων και μπετόνεκατοντάδων τόνων. Θα διανοιχτούν τεράστιοι δρόμοι για την μεταφορά των50μετρων πτερυγίων σε μήκος 13 χλμ., μέσα από αναδασωτέα έκταση -που  κατά βολική σύμπτωση κάηκε πρόσφατα- και μέσασε δάσος…
Το μέγεθος της παρέμβασης ισχυροποιεί το ενδεχόμενο μελλοντικώνεπεκτάσεων και εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών, όπως έχει συμβεί και σεγειτονικές περιοχές.

Οι κίνδυνοι πρόκλησης πυρκαγιών, οικίνδυνοι κατάρρευσης που οφείλονται στο σαθρό έδαφος, η αλλοίωση των κλίσεων, οκατακερματισμός του δασικού οικοσυστήματος, οι επιπτώσεις στην  ισορροπία και τη ροή των νερών, θα μεταβάλουνοριστικά τη φυσιογνωμία του βουνού: Έναανέγγιχτο δάσος, που βρίσκεται ανάμεσα στον οικισμό Ελικώνα (Ζερίκι) και στο πανέμορφοοροπέδιο της Αρβανίτσας, θα μετατραπεί σε εργοτάξιο. Η εγκατάσταση θα είναιιδιαίτερα επικερδής λόγω των επιδοτήσεων και της τιμής του παραγόμενου ρεύματοςπου πωλείται πανάκριβα στις ήδη εξουθενωμένες ελληνικές οικογένειες. Το όφελοςθα εισπραχθεί από μια ιδιωτική εταιρεία. Η ζημιά θα επιβαρύνει το περιβάλλον,ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τις επόμενες γενεές.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες καιανακοινώθηκαν δύο ακόμη αδειοδοτήσεις: η μία αφορά στην επέκταση (άλλες 8 Α/Γτων 3 MW) του υφιστάμενου εκτρωματικού αιολικού σταθμού στο«Περδικοβούνι» (Κορώνεια – Αγία Άννα – Θίσβη) και η άλλη στο «Μαρίστι –Μαυροβούνι» της Ελλοπίας (21 Α/Γ των 2 MW).Αυτά, μαζί με τα δρομολογημένα έργα στο «Μελίσσι» (36 MW),στον «Αρβανικό» (20 MW) και στο«Καλντερίμι» (12 MW) συνθέτουν τηνπρώτη φάση της ολοκληρωτικής καταστροφής του κεντρικού ορεινού όγκου τουΕλικώνα.

Σας καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση στονπεζόδρομο της Μπουφίδου, την Τρίτη 13Σεπτεμβρίου 2011, στις 8 μ.μ., προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και νααποφασίσουμε όλοι μαζί τους τρόπους αντίστασης στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.

Ναπροστατέψουμε τα τελευταία αιωνόβια δάση του Ελικώνα,
απότην αδηφαγία της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.
Ναδιασώσουμε το βουνό που αποτελεί την κοινή μας κληρονομιά

Πρωτοβουλίαγια τη σωτηρία του Ελικώνα
Σύλλογος Ελικωνίων
Επιτροπή φορέων καικατοίκων Αγίας Άννας
Ομάδα πολιτώνΚορώνειας

Posted on 10 Σεπτεμβρίου 2011, in Βοιωτικά, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: