Παπανδρέου-Βενιζέλος δεν τόλμησαν να ανακοινώσουν οι ίδιοι τα μέτρα

Τελικά ούτε θάρρος, ούτε ντροπή είχαν  ο Γ. Παπανδρέου και ο «τολμηρός» Ευ. Βενιζέλος για να βγουν στην τηλεόραση σε ζωντανή μετάδοση να ανακοινώσουν οι ίδιοι τα μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή.
Άφησαν τον Η. Μόσιαλο να στείλει μια ανακοίνωση στα Μέσα Ενημέρωσης για να ανακοινώσει στους συνταξιούχους ότι η σύνταξη που θα παίρνουν από την 1η Νοεμβρίου δε θα είναι αυτή που ήξεραν μέχρι τώρα. Θα πληρώνονται κατά 20% λιγότερο για τα χρήματα πάνω από 1.200 ευρώ που παίρνουν…
Οσο για τους συνταξιούχους κάτω από 55 ετών θα παίρνουν 40% για το ποσό πάνω από 1.000 ευρώ. Τους τσεκούρωσε δηλαδή οριζόντια γιατί είναι… νέοι. Αν δηλαδή κάποιος δούλευε από 18 ετών και πήρε σύνταξη καταβάλλοντας όλες τους τις εισφορές για 35 χρόνια και πάνω θα δει το τσεκούρι του Βενιζέλου να πέφτει στο κεφάλι τους.
Επιπλέον φόρο πάνω από 500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα φετινά εισοδήματα καθώς το αφορολόγητο πάει στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι ένας συνταξιούχος με σύνταξη 400 ευρώ στο εξής θα φορολογείται, το ίδιο και ο άνεργος που παίρνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
Χάος στο δημόσιο τομέα. Αφού θα φύγουν σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 φέτος, θα πρέπει και τα επόμενα τρία χρόνια αν φύγουν άλλοι 90.000 (30.000 τον χρόνο). Και όσοι μείνουν θα φάνε τόσο ξύλο που θα παρακαλάνε να φύγουν. Το ενιαίο μισθολόγιο θα τους κόψει τους μισθούς σε τέτοιο βαθμό που θα φεύγουν από μόνοι τους.
Επιπλέον, εξομοιώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από το φετινό χειμώνα θα επιβαρυνθούμε με περίπου 40 λεπτά το λίτρο επιπλέον.
Όσο για το χαράτσι στα ακίνητα. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Για τέσσερα χρόνια θα το πληρώνουμε και από του χρόνου μπορεί να το πληρώνουμε ακόμη και διπλάσιο σε περίπτωση που αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
ΟΛΟ το κόλπο της κυβέρνησης, όμως, που προετοιμάζει και για νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, κρύβεται στην τελευταία παράγραφο του κ. Μόσιαλου. Λέει λοιπόν:Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν  την κοινωνική και αναπτυξιακή  συνοχή της χώρας».
Δηλαδή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα μέτρα που θα έχουν να κάνουν με τα εισοδήματά μας και με τη φορολόγησή τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση – ντροπή της κυβέρνηση για τα μέτρα που τα βλέπει και πάλι δίκαια είναι:
«Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.
»Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
»Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:
»Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης. 
»Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
»Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική  δικαιοσύνη του συστήματος.
»Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
»Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.  Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
»Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
»ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν  την κοινωνική και αναπτυξιακή  συνοχή της 

Posted on 22 Σεπτεμβρίου 2011, in Ελλαδικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: