Ανακοίνωση των εργαζομένων της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

«Ηπροστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας, από τους αρχαιοτάτους χρόνουςέως σήμερα, έχει ως σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσαςκαι των μελλοντικών γενεών και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ηπολιτιστική κληρονομιά της Χώρας αποτελείται από τα πολιτιστικά αγαθά πουβρίσκονται εντός της επικράτειάς της. Ως πολιτιστικά αγαθά νοούνται οιμαρτυρίες της ύπαρξης και της ατομικής και συλλογικής δραστηριότητας τουανθρώπου» (απόσπασμα του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002)…
Η πρώτη Αρχαιολογική Υπηρεσία συστάθηκε το 1829 απότον Ιωάννη Καποδίστρια, πρινακόμη και από τη δημιουργία του νέου ανεξαρτήτου ελληνικού κράτους (1830), ενώ το ίδιο έτος εκδόθηκε εγκύκλιος μεβασικές αρχές για την προστασία των αρχαιοτήτων.
Ηουσία της ύπαρξης της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι η συνεχήςπροστασία, αποκάλυψη, αποκατάσταση και ανάδειξη των υλικών αγαθών που άφησε οΆνθρωπος κατά τη διάρκεια των αιώνων. Μέσα από την παρουσία των υλικών αγαθών,διαφαίνονται οι σκέψεις, οι ανησυχίες, τα πάθη, τα όνειρα, ακόμα και οιπροβληματισμοί του Ανθρώπου. Η κατανόηση της πορείας του Ανθρώπου μέσα στοταξίδι του ανά τους αιώνες δημιουργεί την Ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση τοέργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αναπλάθει και συμπληρώνει την Ιστορία τηςΧώρας μας. Ένα έργο που συντελείται από ένα μικρό αριθμό εργαζομένων, στοπαραμελημένο, αν και ανανεωμένο μόνο κατά τον τίτλο, Υπουργείο Πολιτισμού καιΤουρισμού.
Ησυνεχιζόμενη κρίση που έχει πλήξει την οικονομία της Χώρας και της πλειοψηφίαςτων Πολιτών της, έχει τραυματίσει την υπόληψη και την αυτοπεποίθηση όλων των εργαζομένωντου ΥΠΠΟΤ. 
Ηαπαξίωση των πτυχίων, η εξουδετέρωση των ειδικοτήτων, οι μειώσεις των ήδηχαμηλών μισθών, είναι οι άμεσες «αναπτυξιακές» ιδέες που διατυπώνονται από τονέο πολυνομοσχέδιο.
Οιεργαζόμενοι της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίαςεκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους για το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικέςρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλεςδιατάξεις», εφόσον με τυχόν ψήφισή του διαλύεται κάθε έννοια δημόσιας καικοινωνικής πρόνοιας, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάςοδηγούνται στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Μετις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου:
Μειώνονται σημαντικά οιαποδοχές μας.
Καταργούνται όλες οι κενέςοργανικές θέσεις καθώς και οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται, αποδυναμώνονταςτις ήδη υποστελεχωμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Θεσπίζεται η«προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» – εφεδρεία – για έμπειρους υπαλλήλους πουέχουν προσφέρει -με πενιχρούς μισθούς- έργο χρόνων στην προστασία των μνημείων.
Προκαλείται δυσμενήςμεταβολή της εργασιακής μας σχέσης, με τροποποίηση του ισχύοντος Βαθμολογίουκαι βαθμολογική υποβάθμιση των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Προαναγγέλλονται απολύσειςγια τη διετία 2012-2013, κατάργησηοργανογραμμάτων, υποχρεωτικές μεταθέσεις, μετατάξεις και απολύσεις όσων«πλεονάζουν».
Το νομοσχέδιο αυτό απειλεί ναδιαλύσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την αρχαιότερη και πλέον αποκεντρωμένηυπηρεσία του ελληνικού κράτους. Απειλεί άμεσα μία από τις βασικές πηγέςκαθημερινής χρηματοδότησης της Χώρα μας τον Τουρισμό. Ο υποβιβασμός τουΠολιτισμού και του Τουρισμού θα οδηγήσει στο μαρασμό και την απαξίωση ενόςδυναμικού παραγωγικού τομέα, ο οποίος παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση,σημειώνει, χρόνο με το χρόνο, μέρα με τη μέρα, σταδιακή ανοδική πορεία.
Οιεργαζόμενοι πλέον στην Ελλάδα είναι σαν να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς πουείναι έξω από την Κόλαση, αλλά δεν μπορούν να πάνε στον Παράδεισο, όπου κατάτον Δάντη «…μες τη μιζέριαετούτη ζούνε οι θλιβερές ψυχές εκείνων που έχουν ζήσει δίχως ψεγάδια, μα καιχωρίς επαίνους».
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Posted on 19 Οκτωβρίου 2011, in Βοιωτικά. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: