Θήβα: Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη Μη Βία

Η ΜΚΟ «Κόσμος Χωρίς Πολέμους καιΒία» σάς προσκαλεί στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη Μη Βία,που θα πραγματοποιηθεί στο ΣυνεδριακόΚέντρο του Δήμου Θηβαίων τις ημέρες Παρασκευή11 και Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

Το Φόρουμ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θηβαίων και τονΣύλλογο Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας «Ελείτροχος», καθώς και μετη συνεργασία της Θηβαϊκής Σκηνής της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας.

Το πρόγραμμα του διημέρου είναι τοακόλουθο:…


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου – αίθουσα «Σεμέλη»
– 11:00: Παρουσίαση της έκθεσης»Ειρήνη Είναι» και διαδραστικό δρώμενο με τίτλο «11δευτερόλεπτα», με μαθητές της Θήβας.
– 20:00: Επίσημα εγκαίνια τηςέκθεσης «Ειρήνη Είναι» με τις 40 διακριθείσες φωτογραφίες τουομώνυμου διεθνούς διαγωνισμού υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπήςτης UNESCO και τουΥΠΠΟΤ. (www.eirinieinai.gr).

Σάββατο 12 Νοεμβρίου – αίθουσα «Αρμονία»
– 19:00: Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Σπυρίδωνα Νικολάου
– 19:15: Θεατρικό Δρώμενο με θέμα τηΒία στην καθημερινότητα από μέλη της Θηβαϊκής Σκηνής της Ένωσης ΜικρασιατώνΘήβας. Κείμενα: Λεμονιά Κουτσοβασίλη.
– 19:45 – 20:15: Συζήτηση με θέμα «Ακτιβισμόςκαι Μη Βία: το διαβατήριο για το μέλλον», με ομιλητή τον πρόεδρο της ΜΚΟ ΚόσμοςΧωρίς Πολέμους και Βία, Ελλάδας, κ Νίκο Στεργίου.
– 20:15 – 21:00: Συζήτηση με θέμα«Πνευματικότητα και Μη Βία» με ομιλητή τον Ισπανό Ανθρωπιστή διανοητή καιακτιβιστή κ. Eduardo Gozalo.

Από Παρασκευή 11 έως και Τρίτη15 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Σεμέλη»: Έκθεση Φωτογραφίας «ΕιρήνηΕίναι» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO καιτου ΥΠΠΟΤ.
Η έκθεση στη Θήβα είναισυνδιοργάνωση με τον Συλλόγου Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας«Ελείτροχος».
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 17:00– 21:00.

Η ΜΚΟ «Κόσμος Χωρίς Πολέμουςκαι Βία» είναι μια διεθνής οργάνωση που από το 2001 έχει νομιμοποιηθεί καιδρά και στην Ελλάδα. Οι σκοποί της είναι ταυτόσημες με την ονομασία της: ηπροώθηση των αξιών της Ειρήνης και της Μη Βίας σε όλους τους τομείς τηςανθρώπινης δραστηριότητας (βιοτικό επίπεδο, υγεία, εκπαίδευση, καθημερινότητακλπ). Στην 10χρονη δράση μας στην Ελλάδα, έχουμε συνεργαστεί με πολλές άλλεςοργανώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με Δήμους, Πανεπιστήμια, την ΕλληνικήΕθνική Επιτροπή της UNESCO,ενώ είμαστε από το 2010 στην επίσημη λίστα των Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΤ.

Μετά και την εξαιρετικά πετυχημένηδιοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο της «Παγκόσμιας Πορείας για την Ειρήνη καιτη Μη Βία» (02/08/2009-02/01/2010) από τη Νέα Ζηλανδία στην Αργεντινή (www.theworldmarch.org), διοργανώνουμε φέτος το πρώτο»Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη Μη Βία» – www.peaceandnonviolence.org. Το φόρουμ αυτό είναι πολυκεντρικόκαι το διάστημα 7 με 13 Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις του κόσμου, θα διοργανωθούνδιάφορα δρώμενα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και οργανώσεις, με τουςεξής στόχους:

  1. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο μεταξύ των ατόμων, των οργανώσεων και των  συλλογικοτήτων πάνω σε διαφορετικά θέματα (εκπαίδευση, υγεία, διαφορετικές μορφές βίας, κ.λπ.) προωθώντας τη συνεργασία με βάση την μεθοδολογία της μη βίας.

  1. Να οργανωθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλων των ειδών που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την ειρήνη και τη μη βία.

  1. Να δοθεί ένα παγκόσμιο πνευματικό κάλεσμα για περισυλλογή  για την ειρήνη και τη μη βία τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο στις 11/11/11 για 11 δευτερόλεπτα. Η ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι τα μεγάλα βήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας (το πέταγμα στους ουρανούς, η προσγείωση στη Σελήνη, η κατάργηση της δουλείας κ.λπ.) χρειάστηκαν λιγότερο από 11 δευτερόλεπτα για να τα φανταστεί κανείς. Η δύναμη που κρύβεται σε τέτοιες στιγμές έμπνευσης είναι πολύ ισχυρή και δεν πρέπει να την υποτιμούμε, αλλά να την ενισχύουμε τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Με εκτίμηση,

Νίκος Στεργίου
Πρόεδρος Δ.Σ.
ΜΚΟ Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία,Ελλάδα
Τ: 2262022973 Κ:6949401458

Posted on 7 Νοεμβρίου 2011, in Βοιωτικά. Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. και για τη βία που ασκεί το κράτος καθημερινά στη ζωή μας, για τον βίαιο τρόπο που ξεπουλάει την χώρα μας και δεν μας αφήνει να ζήσουμε τι λέει η ΜΚΟ για αυτό;;;;;

  2. Ζούμε μια από τις πιό βίαιες στιγμές της Ανθρώπινης Ιστορίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Το ισχύον σύστημα καταρρέει και στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να κρατήσει τα κεκτημένα του, γίνεται όλο και πιο αυταρχικό και όλο και πιο βίαιο. Εξάλλου, είναι στηριγμένο στη φιλοσοφία της Βίας και έχει επίσης φροντίσει να μας εκπαιδεύσει όλους μας σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο κόσμος αλλάζει, τα πάντα εξελίσσονται προς μια νέα κατεύθυνση και το παλαιό θα αντικατασταθεί με κάτι νέο. Από την πλευρά μας, θα είναι μια μοναδική ευκαιρία, με παγκόσμια απήχηση, να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την προϊστορία (Βία) και να προχωρήσουμε στην ιστορία (μη βία) του Ανθρώπινου Γένους. Και πιστεύουμε πως σε όλες τις χώρες του κόσμου ο κόσμος έχει κατανοήσει αυτή την αναγκαιότητα και την εκφράζει δυναμικά αλλά μη βίαια, όπως για παράδειγμα το κίνημα των "αγανακτισμένων" όπου με την πλέον πρόσφατη παγκόσμια κινητοποίησή τους στις 15/10 σε 951 πόλεις, έδειξαν πως πραγματικά η μη βία είναι το διαβατήριο για το μέλλον όλων μας. Με αυτή την οπτική, διοργανώνουμε το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη Μη Βία, ταυτόχρονα σε 14 χώρες και 38 πόλεις, με ελάχιστη κοινή ημερομηνία τις 11/11. Ανάμεσα στα ζητούμενα του Φόρουμ, είναι η ανταλλαγή ιδεών και η συμφωνία για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες με τοπικές οργανώσεις, ομάδες και θεσμικούς φορείς. Αυτή η οπτική "γέννησε" και τη συνεργασία μας με δύο συλλόγους ("Ελείτροχος" και "Θηβαϊκή Σκηνή")και το Δήμο Θηβαίων. Θα είναι σημαντική λοιπόν η παρουσία σας τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο! Με εκτίμηση, Νίκος Στεργίου Εκπρόσωπος ΤύπουΜΚΟ Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία

  3. κ. Στεργίου ευχαριστώ που απαντήσατε.Χαιρετίζω τις ειλικρινείς σας προθέσεις για έναν διαφορετικό κόσμο. Πιστεύετε πραγματικά όμως ότι το υπάρχον σύστημα θα μας επιτρέψει ειρηνικά να το ανατρέψουμε και να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο; Αυτή την ευκαιρία την είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών που υπήρχαν σε κάθε χώρα. Αυτό που ζούμε όμως τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα δείχνει ότι την χάνουμε. Δεν είναι απαραίτητο να μου απαντήσετε. Θα προσπαθήσω να παραβρεθώ στο φόρουμ και να πάρω ζωντανά τις όποιες απαντήσεις.Καλή επιτυχία στις προσπάθειες σας αλλά και στις προσπάθειες όλων των ανθρώπων που θέλουν ένα διαφορετικό κόσμο.Α.Χ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: